Kapcsolat

palotabarat a gmailen, és XV. kerületi blog a Facebookon.

2016.12.17. 11:57 Rátonyi Gábor Tamás

A hatvanas évek legnépszerűbb vendéglői a XV kerületben

kicsi_szekelykert.jpg

A már többször emlegetett XV. kerületi adattár, ami 1969-ben jelent meg, tartalmaz egy pársoros összesítést a kerület zenés szórakozóhelyeiről. Négy vendéglő szerepel a listában, szerintem a legtöbb olvasónak van ezekhez kapcsolódóan valamilyen nosztalgikus emléke - akiknek pedig nincs, azok rácsodálkozhatak hol szórakoztak szüleik, nagyszüleik.



A négy vendéglátóipari egységből három ma már nem működik, közülük egyet már le is bontottak. A maguk idejében kétségtelenül népszerű intézmények látogatottsága később egyre csökkent, a rendszerváltozás  utáni szabadpiacon már nem állták meg a helyüket. De be kell látni azt is, hogy az 1960-as évek óta átalakultak a fogyasztói szokások, igények, arra a fajta szórakoztatásra, ami ezeken a vendéglátóhelyeken zajlott, ma már mind kisebb volt a kereslet.

vendeglato_plakat_1961.jpgA IV.-XV. kerületi Vendéglátóipari Vállalat plakátja 1961-ből. Gönczi Gebhardt Tibor grafikája (forrás: Nyitunk! Plakátok a szocializmusban, 1945-1989 MKVM-kiállítás 2009-10 / Hungaricana)

Annak ellenére, hogy a vendéglők nem bírtak fennmaradni, több évtizedes működésük idejéből valamiféle legenda mindegyikhez kötődik. Noha - mint a bejegyzés végéből kiderül - nem feltétlenül a legnívósabb helyek voltak ezek, azért mégis több generációt szolgáltak ki hétköznapjaikon és jelesebb ünnepnapjaikon egyaránt. A vendéglők mindegyike megérdemelne tehát önálló posztot, de legfeljebb családi visszaemlékezésekből lehetne rekonstruálni történetüket, mivel írott forrás alig-alig van hozzájuk.

meszaros_vendeglo_palotagyongye_1912_800.jpg
Mészáros József vendéglője a Deák utca sarkán az 1910-es években. Ennek helyén nyílt később a Palotagyöngye.

Az Adattár első helyen a Palotagyöngye éttermet említi (Rákospalota, Hubay Jenő tér 7.), pontosabban: étterem, bisztró, eszpresszó és bár volt a teljes portfólió. 1969-ben 160 fő befogadóképességű étterem, 200 fős kerthelyiség, 60 fős eszpresszó és 80 fős bár alkotta a vendéglátóipari egységet, melynek negyedévi forgalma 1,5 millió forint volt - ez inflációs kalkulátorok szerint ma olyan 70-80 millió forint körül lehet.

palotagyongye_mandadb.jpgA Palotagyöngye az 1980-as években. Ekkor már csak 120+40 személy fogadására voltak berendezkedve. (forrás: Észak-Pesti Vendéglátó Vállalat fotóalbuma / MaNDA adatbázis)

Az étterem a Hubay tér és a Deák utca sarkán mint Mészáros József vendéglője működött az 1910-es években. A (kettővel feljebb látható) közismert fotón olvasható felirat szerint az intézményt 1891-ben alapították, teljes neve pedig ez volt: "Mészáros József vendéglője és éttermei a Honalkotóhoz". Hogy Mészáros Józseffel mi történt, nem tudni, a vendéglőt 1956-ban már Palotagyöngyének hívták (valószínűleg korábban, az 1948-52 közötti államosítások során válthatott nevet). Palotagyöngyeként a rendszerváltás után bezárt, évekig üresen állt a helyiség, míg le nem bontották az egész sarokházat, hogy egy társasházat húzzanak fel a helyére.

szekelykert_utcafront_szerencs_mandadb_800.jpgA Székelykert étterem az 1950-es évek vége felé (forrás: MaNDA adatbázis)

Másodikként említi az adattár a Székelykert éttermet (Rákospalota, Bocskai utca 122., Szerencs utca 27). Az éttermi rész 180, a kerthelyiség 200 főt tudott fogadni, a tárgyévi negyedéves bevétel egymillió forint volt. A Székelykert történetéről keveset tudunk. Maga az épület (hacsak a házszámok meg nem változtak azóta), 2014-ben volt százesztendős, s az adatok szerint eredetileg üzletek és lakások voltak benne.

szekelykert_vendeglo_kert_szerencs_bocskai_800.jpgKépeslap a Székelykert vendéglő kerthelyiségéről 1958-ból. (A fotót tükröztem, mert a visszajelzések szerint fordítva hívták elő. Forrás: MaNDA adatbázis)

Az építtetőt Balla Gyulának hívták, s bár nem tudjuk, hogy mikor nyílt benne étterem, azt sokáig a Balla-család működtette (előbb Gyula, majd Lajos, a bornagykereskedő), s így is nevezték: Balla vendéglő, vagy hétköznapiasabban: "Balla művek". A II. világháború után lett a neve Székelykert vendéglő, s azt sem tudjuk pontosan mikor szűnt meg étteremként működni. A számos esküvői ebéd, vacsora helyszínéül szolgáló épületben jelenleg egy pékség működik.

vigado_etterem_1958_mandadb_800.jpgA Vigadó étterem 1958 körül. A Cservenka Miklós (ma: Apolló) úton még látszik a HÉV-sín (forrás: MaNDA adatbázis)

Harmadik a sorban a pestújhelyi Vigadó étterem (Pestújhely, Pestújhelyi út 52., a mai Apolló út sarkán, a Sztáray Mihály térrel átellenben), mely száz főt tudott fogadni, a kerthelyiségében pedig további hatvanat. 1969 első negyedévében 500 ezer forintos forgalmat bonyolított. A vendéglő korábban Halasi néven volt ismert, majd Hazám kávéház lett belőle, a világháború után pedig az a Szabó vendéglős család üzemeltette egy rövid ideig kávéházként, akiknél Kádár János pikolófiúskodott gyermekkorában (erről itt olvashatsz bővebben).

vigado_etterem_belso_ter_1958_800.jpg
A Vigadó étterem belső tere cserépkályhával egy 1958-as képeslapon (forrás MaNDA adatbázis)

Az államosítással kezdődő rövid vargabetű után - mely alatt a Magyar-szovjet Baráti Társaság birtokolta - ismét vendéglő lett belőle, vélhetően ekkor kapta a Vigadó nevet. Jelenleg egy radiátoros üzlet van benne, előtte gyermekfoglalkoztató játszóház volt. A vigadós korszak pontos kezdetét és végét nem tudjuk precízen behatárolni.

szilas_etterem_kalota_800.jpgA Szilas vendéglő Kalota Béla fotóján - valamikor az 1990-es évek derekán készülhetett a kép, mielőtt még az angol használt ruhák boltja beköltözött volna (forrás: Kalota Béla / Ittivott)

Negyedikként említik az Észak-Pesti ÁFÉSZ Szilas vendéglőjét (Rákospalota, Dózsa György - ma Fő - út 19). Ennek történetéhez Juhász Sándor szolgáltatott adatokat, miszerint ez volt a Rákospalotai Gazdakör székháza 1912-től. A világháború után államosították és a Dolgozó Parasztok és Földmunkások Országos Szövetségének adták, s ennek a szervezetnek a rövidítése, a Défosz volt a vendéglátóhely első neve. Később az Általános Fogyasztási és Értékesítési Szövetkezet (ÁFÉSZ) üzemeltetett benne éttermet és sörözőt, ekkortól kapta a "Szilas" nevet.



szilas_vendeglo_sorozo.jpg
A Szilas még "büffé" és söröző korában valamikor az 1950-es években. (forrás Széles Attiláné Facebook oldala)

A kisvendéglőként számontartott vendéglátóhely 1969-ben 160, a kerthelyiség 120, az eszpresszó 82 főt tudott befogadni. Bejáratát néhányszor áthelyezték: eredetileg a Fő út felől volt, de - állítólag - túl gyakran tántorogtak részegek a közeledő villamos elé, ezért áthelyezték a Vörösmarty utca sarkára. Jelenleg a korábbi helyiség egyik felében egy használtruha üzlet található, másik fele azonban sörözőként továbbra is működik.

szilas_2009_polonkai_ittivott.jpgA Szilas söröző 2009-ben már angol használtruha üzlettel egybekötve (forrás: Polonkai Anna / Ittivott)

Véletlenül bukkantam rá egy 1975-ben kiadott parancsra, amit Budapest helyőrségi parancsnoka és rendőrfőkapitánya együtt jegyeztek. Ebben valamennyi fővárosi fegyveres testületi tag - rendőrök, honvédek, határőrök, büntetésvégrehajtási dolgozók és hivatásos munkásőrök - számára előírta, hogy mely vendéglátóipari egységbe nem térhetnek be sem egyenruhában, sem civilben szórakozási céllal.

A parancs "kétes hírű vendéglátó és szórakozóhelyek" minősítéssel sorolja városszerte a szórakozóhelyeket, és bizony a fenti négyből három: a Vigadó, a Székelykert és a Szilas a tiltott helyek közt szerepelt. A blogbejegyzés megjelenését követően olvastam az Indexen egy írást a Munkásőrságről, ahol említenek egy korabeli ügyet: "R. J. a Székelykert vendéglőben botrányosan viselkedett, lövöldözött, majd az intézkedő rendőrre is rálőtt. . Bizonyára az idő sok emléket megszépít, de ez az 1975-ös napiparancs és a munkásőrvircsaftról szóló hír azért helyükre rakja a vendéglátóhelyeket.

facebook_kovetes.jpg

Forrás:
W. Somogyi Ágnes (szerk.): Adattár Budapest XV. kerülete történetének tanulmányozásához (XV. ker. Tanács 1969)

2 komment

Címkék: 1969 vendéglátás Rákospalota Hubay Jenő tér Pestújhely Fő út Pestújhelyi út Bocskai utca Székelykert vendéglő Palotagyöngye étterem Szilas vendéglő Vigadó étterem


A bejegyzés trackback címe:

https://bpxv.blog.hu/api/trackback/id/tr7412044431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A Vukán Vendéglő a Kolozsvár utcai piacnál nem tartozott a népszerű vendéglők közé? Én a családban nem így hallottam. Jó lenne róluk is olvasni.
Derűs, Gondűző és még nem tudom, mik maradtak ki...
süti beállítások módosítása