Kapcsolat

palotabarat a gmailen, és XV. kerületi blog a Facebookon.

2013.03.14. 00:30 Rátonyi Gábor Tamás

Rákospalota, 78-as körzet (frissítve)

kicsiszodasszifon.jpg

A napokban ért véget a 78-as körzet című filmsorozat ismétlése a Duna TV-n. A helyiek biztos tudják, a nem idevalósiaknak mondom: a hatrészes sorozat Rákospalotán játszódik, a külső helyszíni felvételek itt készültek a kerületben. A film 1982-ben készült, a felvételeken visszaköszön a 31 évvel ezelőtti Rákospalota, de nem csak a képeken, hanem a városrész lakóit foglalkoztató problémák formájában is. Nem nehéz felfedezni az 1987-ben kezdődött népszerű sorozat, a Szomszédok és a 78-as körzet közti késői párhuzamokat: mindkettő egy-egy városrész (Gazdagrét, Rákospalota) életét, mindennapjait mutatja be az ott élők szemével. (A cikket 2013. március 18-án és április 28-án frissítettem néhány felismert helyszín bemutatásával.)

Aki nem ismerné a sorozatot, röviden összefoglalom: Molnárnét (Schütz Ila) megválasztják a 78-as körzet lakóbizottságának elnökévé. A földszintes, kertes házas övezet 300 lakójának képviseletében szokatlan vehemenciával lát munkához az új elnök. Férje (Sztankay István) azonban úgy érzi, a magánéletük rovására megy az elvállalt funkció, a sorozatban állandóan ellenpontozza felesége lelkesedését. A hat epizód hat problémát jár körül - néha meglepő aktualitással -, ugyanakkor kiviláglik a tanácsi apparátus bürokratizmusa, az egész rendszer nehézkes és groteszk működése. Nem volt egy Oscar-díj várományos film, de humorral, vicces gegekkel ma már különösen bájossá teszi az akkori időket.

78-as körzetA 78-as körzet határai a filmben.

A lakóbizottságokról nem sok információt sikerült összeollóznom. Ezeket a lakóközösségekre épülő sejteket a házmegbízottak felváltására  hozták létre 1950-ben a tanácsrendszer bevezetését követően. A lakóbizottságok egy-egy körzetet (tanácstagi választókörzetet) fedtek le, tagjaik mandátuma öt évre szólt, általában a tanácstagival együtt tartották a lakóbizottsági  választásokat. A lakóbizottsági tagság (és a az elnökség is) egy társadalmi munkában ellátandó tisztség volt, fizetség nem járt érte. Mint a filmben is látszik, jellemzően egy jelölt volt az elnöki posztra (gyakran a tanácstagságra is csak egy jelöltet állítottak), őt lehetett/kellett megválasztani. A film készültét megelőzően 1979-ben volt tanácstagi és lakóbizottsági választás (elképzelhető, hogy az időpont településenként eltért). Hogy a fenti képen kirajzolódó körzet valós volt-e (vagyis, hogy létezett-e Rákospalotaán 78-as körzet), nem tudom. A körzethatárok gyanúsan bonyolultak, aligha húzták meg így egy valós körzet széleit.

78-as körzet légifotóSzintén a sorozat főcíméből vettem ezt a képet, a felismerhető fontosabb utcákat bejelöltem. Az M3-as még nem épült meg, mint ahogy a MÁV-telepből is még csak keveset bontottak. Az 1973-ban épített Rákos úti pontházak már látszanak, de Közlekedési és Postaügyi Minisztérium, valamint az OTP közös lakótelepe még nem épült fel.

A sorozat rendezője, Palásthy György alig egy éve hunyt el, a forgatókönyvíró Dávid Ilona - Palásthy felesége - a Wikipédia szerint szintén nem él már. Somoghy Kálmánt, a gyártásvezetőt azonban sikerült telefonon utolérnem. Bár internetes fórumokon sokan úgy vélik, hogy a sorozat azért játszódik Rákospalotán, mert Turay Ida, az egyik főszereplő itt született, valójában Somoghy javasolta a helyszínt. A gyártásvezető ugyan Vácon élt, de a palotai Dózsa György Gimnáziumba járt, így jól ismerte a környéket. Megmutatta a stábnak a Bocskai utcát és mellékutcáit, amelyek végül megnyerték a filmesek tetszését, így Rákospalota Újfalu nevű (egyébként régi) negyedében zajlott a forgatás.

Ami a 30 évvel ezelőtti Rákospalotáról kiderül a filmből: kevés a kövezett út, a legtöbb jelenetben földutakon jönnek-mennek a szereplők. Nincs rendesen kiépített járda sem (lásd: A válaszás című epizódot). Nincs csatornázás sem, ez a Győzelem című részből is kiderül. Még csak épül az M3-as autópálya, szintén az utolsó részből kiderül: a gyalogos felüljárót már megépítették, de alatta még nincs út, így a felüljáró nem vezet sehonnan sehova. A szódás patron néha hiánycikk... :)

kiserletDobó utca 18. Balra az 1982-es filmből, jobbra 2013-ban.

A film főbb helyszínei közül mindegyiket sikerült azonosítani, vegyük őket sorra. A főszereplő Molnár család otthona nem a Bocskai utcában van (mint vártam), hanem a Dobó utcában. A 18-as házszám a film egyik jelenetében fel is bukkan, és valóban, a Dobó utca 18. szám alatti ház (az Eötvös és Bocskai utcák között) látszik epizódról epizódra. A jellegzetes zöld kapu, amin ki-be járkálnak Molnárék és a környék lakói, már nincs meg, lecserélték egy szép kovácsoltvas kapura. A szintén kovácsoltvas kerítés mögé az elmúlt három évtized szép sövényt varázsolt, már nem lehet belátni. Érdekesség, hogy ez a ház is védettséget kapott 2012-ben, a Perczel-féle dokumentációban ez szerepel: "A 4  tengelyes  hézagosan zártsorúan  épült   téglaburkolatú   igényes   vakolatarchitektúrájú   kisvárosias  lakóházak  egyik  típusa. Gyönyörű  dús  növényzetű kert, szép igényes téglaoszlopos kovácsoltvas kerítés és kerti kapu tartozik hozzá." A film alapján már tudjuk, hogy a kovácsoltvas kapu utóbb került oda, 1982-ben még a zöld fakapu volt a ház mellett.

78-as körzet Beller Imre utcaBeller Imre utca 152. Ugyanabból a kameraállásból a fák kitakarták volna a látványt, ezért készült a mai kép  oldalról.

A buszvezetőék háza (Nagy, és Nagyné Gitta - Harsányi Gábor, Csongrádi Kata) a Beller Imre utca, Palotás tér, Szent Korona útja, Nyáry Pál utcák alkotta teresedésnél található - jó messze Molnárék Dobó utcai házától. Én magam Beller Imre utca 152.-ként azonosítottam az épületet. Az utolsó, "Győzelem" című epizód végén a növényzetet mentő lakók felmásznak az utca fáira: ez is ennek a háznak a környékén zajlik. Ottjártamkor egy, a Nyáry Pál utcában lakó bácsi mosolyogva emlékezett vissza, hogy "ott ültek a fán a színészek".

78-as körzet Bocskai utcaBocskai utca 189., az Újpesti Közért Vállalat üzlete - balra 1982-ben, jobbra 2013-ban.


Több epizód is azzal kezdődik, hogy Molnárné és Annuska néni (Turay Ida) a közértből hazafelé sétálva beszélgetnek. Ez a közért ma már nincs meg, de az épület igen: a Bocskai utca - Wysocki (ex-Dembinszky) utca sarkán található, címe Bocskai utca 189. Átfestették már, a filmben még jellegzetes barna épületként látszik, ma már fehér a színe, s egy vállalkozás - nekem úgy tűnt bezárt - üzlete található itt. A régi "Újpesti Közért Vállalat" felirat természetesen már nem látszik.

78-as körzet Dugonics utcaDugonics utca 47. Ritka helyzet: 1982-ben jobban nézett ki a ház, mint ma...


A Gyermekáldás című epizódban egy emeletes ház látható, mint Roboz és Robozné, Katika (Tordy Géza, Piros Ildikó) lakóhelye. Ezt a házat volt a legkönnyebb azonosítani, egyrészt mert látszanak az utcanévtáblák és a házszám is, másrészt mert nem sokat változott az épület az eltelt 31 év során, vagyis... Szerintem sokat romlott az állapota.  A ház a Dugonics utca 47. szám alatt található, a Beller Imre és a Palánk utcák között. Ennek a jelenetnek egyébként van még egy érdekessége (ide most nem mentettem ki képeket erről): a Beller Imre utcában még látszanak a villamossínek, melyeken a 65-ös villamos járt 1980-ig.

78-as körzet Wysocki utca

78-as körzet, Wysocki utcaA Wysocki (Dembinszky) utca 1., és a vele szemközti buszmegálló.


Szintén a Gyermekáldás című epizódban van egy jelenet, amelyben a féltékeny Roboz (Tordy Géza) követi a feleségét annak munkahelyétől. Ezt a munkahelyet sem volt nehéz azonosítani, bár volt egy csavar a jelenetben. A filmbéli munkahely a Wysocki (ex-Dembinszky) utca 1. szám alatti volt bőrgyár (még régebben: Dozzi-féle Szalámigyár), melyben jelenleg sörfőzéstől kezdve bőrfeldolgozáson át zöldség-gyümölcs nagykereskedelemig számos területen működő vállalat székel. Robozné a jelenetben átmegy a munkahelyével szembeni buszmegállóba - melyben még ma is a 31 évvel ezelőtti esővédő található. És a jelenetben akkor ér oda egy busz - ami 4-es! Nem kell mondanom, hogy Rákospalotán sosem járt a 4-es busz, a film készítésekor a 70-es, ma a 125-ös áll meg ott. Valószínűleg a filmesek ismertebbnek gondolták a 4-est, mint a 70-est. A jelenetben a féltékeny férj mintha egy utca sarkáról leselkedne, de nem: ez csak egy lakóépület kapujának a beugrója, amit ügyesen fotózott az operatőr.

78-as körzet, Kozák téri iskolaA Kozák téri iskola 1982-ben (balra) és ma (jobbra).

Röstellem, de az iskolát nem ismertem fel, végül a kommentelők segítségével jutottam el a Kozák téri iskolához (köszönöm Dupla T-nek, prognosysnak és a Kozák Téri Általános Iskolának). Az iskola többször is szerepel a filmben, az első részben (A választás) itt választják meg Molnárnét, majd a harmadik rész (Festés-mázolás) az iskola kifestése körüli hercehurcáról szól. A suli és az előtte lévő park nem sokat változott azóta, szépen karbantartott épületről van szó. Érdekes, hogy iskolát találhattak volna a körzethatáron belül is (Rädda Barnen és a Bocskai utcai), de végül a filmesek ezt a kicsit távolabb lévő sulit vették fel.

78-as körzet, Kinizsi utcaKinizsi utca 24., Annuska néni háza balra a filmben, jobbra ma


Annuska néni házát magamtól egészen biztos, hogy nem tudtam volna azonosítani. Sem házszám, sem utcanév nem látszik a filmben, különösebb jellegzetessége sincs az épületnek, ráadásul minden átalakult a környéken azóta. Az olvasók siettek a segítségemre, prognosys elárulta a pontos címet: Kinizsi utca 24. A korábbi kétablakos házból azonban egyablakos lett, kicserélődött a kerítés is és beépült a szomszéd telek: egy garázsfélét húztak fel. Ami nem változott (és sajnos a fenti képen nem látszik), az egy elég ócska, maszek garázsépület, ami már 1982-ben is az összedőlés határán állt, ma pedig méginkább. A fenti képpáron az azonosítást segíti a háztető alatti két padlás szellőző ablakocska és a kerítés tégla lábazata - minden más megváltozott.

78-as körzet, Kozák térA Kozák téri gyalogos felüljáró és a mellette lévő ABC.

A Kozák téri gyalogos felüljáró, ami a filmbéli körzethatáron már jóval kijjebb esik, tehát az ott elhaladó autókból nem lehetett volna látni a fákat és házakat, ahogy az utolsó (A győzelem) című epizódban emlegetik. A felüljáró másik lába történetesen a fentebb már emlegetett Kozák téri iskola előtt van. Az ELMŰ szekrénye eltűnt, és a fák is ritkábbak lettek, de a környék elég pontosan azonosítható.

78-as körzet, Palotás térA Palotás tér, ami a Gyermekáldás című epizódban bukkan fel, és ma - jelentős változásokkal, és sajnos nem is ugyanabból a pozícióból fotózva.


Ebben az epizódban Molnárné leül beszélgetni Roboznéval egy parkban. Ennek az azonosításához a kommentelők segítségével jutottam, mások mellett Bazsa is útbaigazított: a Palotás térről van szó. A piros padocska már eltűnt, a sarki házat vagy átalakították, vagy lebontották és újat építettek: ma már felismerhetetlen. A park is átalakult, a gondozatlan gyep helyett valamilyen dísznövénnyel van beültetve, kiépített sétányokon lehet sétálni, de leülni már nem. Ami az azonosítást segítette, az a kép jobb szélén látható épület pinceablaka volt, minden más átalakult már.


A 78-as körzet nagyobb térképen való megjelenítése

És végül egy hevenyészett stáblista:

Molnár Dezsőné, Ilonka: Schütz Ila
Molnár Dezső: Sztankay István
Molnár Gábor: Szani János
Molnárék lánya: Tál Mariann
Tanácselnök-helyettes: Haumann Péter
Házkezelőségi Igazgatóság (IKV) igazgatója: Bodrogi Gyula
Körzeti megbízott: Zenthe Ferenc
Nagy úr, buszvezető: Harsányi Gábor
Nagyné, Gitta buszvezetőné,: Csongrádi Kata
Doktor úr: Both Béla
Robozné, Katika: Piros Ildikó
Roboz:  Tordy Géza
Annuska néni: Turay Ida
Balogh Tamás et. agitátor: Balázs Péter
Dr. Nagy Mária, iskolaigazgató: Bánki Zsuzsa
Horváth néni: Fónay Márta
Horváth bácsi: Solti Bertalan
Barkóci, az autószerelő: Szombathy Gyula
Szabó Kálmán (ahova a kémiaszertár költözött): Gera Zoltán
Szabó Kálmánné: Kállay Ilona
Festés munkavezető: Tahi József
Horváth István (a Wolksvagenes): Székhelyi József
Horváth Istvánné, Marika: Mányai Zsuzsa
Tóth, a kőműves: Halász László
Gruber főhadnagy: Straub Dezső
Szalai, a mélyhangú, bajszos lakó: Farkas Antal

Somoghy Kálmán szerint egyébként terveztek folytatást, de egyfelől akkoriban egy negatív kritika jelent meg, másfelől a televízió saját gyártású műsoráról lévén szó, egyszerűen nem volt rá pénz, illetve ahogy a volt gyártásvezető fogalmazott: "fúrták, ahol tudták". Én sajnálom...

78as szoda.png

Források:

Maga a filmsorozat
Somoghy Kálmán, a film gyártásvezetőjének szíves közlése
Az IMDb mozis adatbázis
E-mailben és kommentekben érkező olvasói segítség (köszönöm!)

48 komment

Címkék: film történelem Dugonics utca Rákospalota 78-as körzet Bocskai utca Beller Imre utca Wysocki utca Kinizsi utca Kozák tér


A bejegyzés trackback címe:

https://bpxv.blog.hu/api/trackback/id/tr415133607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az az iskola a Kozák téri suli.
"Az az iskola a Kozák téri suli."

Megerősítem! Itt lakok egy fél sarokra ;)
Beazonosítottam Annuska néni házát is: Kinizsi utca 24. Két támpontom is volt: A házhoz tartozó rozzant garázsajtó még mindig ugyanaz, valamint a túlsó sarkon álló épület jellegzetessége. A keresztbe futó utca, pedig a Radda Barnen utca, Rákos úthoz közel eső része. Arról ismertem fel, hogy annak idején ez a kerület egyik legputrisabb része volt. Vájog házakkal, szűk, örökké sáros utcákkal. Ez a terület az úgynevezett "sódergödör", mely arról kapta nevét, hogy az itteni mocsaras területet töltötték fel sóderrel, s építettek rá ilyen házakat.
@prognosys: Király vagy, köszönöm! Holnap megyek és lefényképezem mindkettőt (Kozák tér + Kinizsi u.)
@Palotabarát: Szivesen! Kíváncsian várom a fotókat! Annyit még, hogy a Kozák téri iskola a mai napig működik, de cca. 15 éve már alapítványi iskolaként. Szinte ugyanúgy néz ki, mint a filmen! Jól karban van tartva a homlokzat, de az iskola Bercsényi utca felőli oldalon lévő, zárt szelvény kerítése a filmen még rozsdás, ma kopottas, kidőlt-bedőlt, s zöld színű

Még érdekes lehet a Kozák téri felüljáró, melyet a 6-ik részben avatnak! Csak ott még sehol nem látszik az M3-as! Nagyon örülnék, ha bekerülne a még nem létező és a már létező M3-asról is egy-egy fotó!

Az avatás mellett álló ABC épülete is még mindig áll, de már egy jó pár éve pékség üzemel benne
A minap a főcímzenét dúdoltam pelenkázás közben, később jöttem rá, hogy mi is az, ami előbukkant 30 évvel ezelőttről. Most rákerestem a sorozatra tyúbon, kiderült, hogy épp most vetítették, aztán elolvastam Schütz Iláról pár cikket, úgy keveredtem ide.

Mennyi véletlen :)
@GBL: Örülök, hogy rátaláltál. Ha van lehetőséged meghallgatni a Ki fizeti a résvészt című (szintén '82-ben vetített) sorozat zenéjét, meglepően ismerős lesz :) (YANNIS MARKOPOULOS - Who Pays The Ferryman)
Nagyon köszönöm én is a cikket, öröm volt olvasni, nézni a képeket. :)) Nagyon szépen összefoglaltál mindent, örülök, hogy sikerült Somoghy Kálmán úrra rátalálnod. Én is rögtön felfigyeltem a földutakra, annyira furcsa a mai viszonyokhoz képest. A zöld faajtón való megjegyzésed, miszerint ki-be járt a környék, jót nevettem. :) Mert tényleg igaz, folyton a konyhában ültek a szomszédok.
Mi lett végül Annuska néni házával? Mert ok, hogy tévések kitatarozták, de utána kié lett? Valakinek csak kellett ott laknia utána.
kOZÁK téri iskolát ma is megtalálod a híd túloldalán:)
Iskoláról találsz képeket az adatlapon!!
@krysztasz: Szerintem a filmfelvétel alatt is lakták a házat, csak a filmesek kibérelték. Most feltettem mai képet a házról, jelentősen átalakult azóta.
@prognosys: @Kozák Téri Általános Iskola: Kösz, kösz, pont ma délelőtt voltam ott fotózni, feltettem a képet!
Kedves Palotabarát! Szép munka! Gratulálok. Segítek majd megkeresni az ismeretlen parkot is! Üdv!
@prognosys: Még egyszer köszönet az Annuska néni házával kapcsolatos tippért, enélkül sosem találtam volna meg. Most frissítettem a cikket képekkel.

Sajnos az autópályáról semmilyen értelmes, összehasonlítható képet nem sikerült készíteni, nem mutatna jól így képpárban, annyira átalakult minden: tereptárgyak (lámpák, hangfogó falak) takarnak ki mindent, megnőttek a fák stb. Csináltam egy ilyen képpárt:

indafoto.hu/bpxv/image/18163175-53216d38

de nem tettem fel ide, annyira semmit nem mutat.
@Palotabarát: Így valóban nem jó! Már csak azért sem, mert ehhez be kellene menned az M3-as közepére! De nem is erre gondoltam, hanem arra, hogy van egy szösszenet a filmben, amit a híd tetejéről vettek fel, s jól látszk rajta a féláván maradt Gábor Áron utca, jó néhány épülettel, s olyan kilátással, amit csak egy ilyen képpár tud megmutatni!
@prognosys: Értem mire gondolsz, lehet, hogy ha legközelebb arra járok megpróbálom, de hidd el, a cirka 4 méter magas hangfogó falak mellett semmi érdekes nem látszódna.
@Palotabarát: Igen, értem! Természetesen te döntöd el, milyen képeket raksz ki! Nem erőszakoskodom...
Palotabarát: szerintem felteheted a felüljáró képét, hiszen a híd ugyanaz. Annyira furcsa, hogy a fű helyén most az autópálya megy.
Volt a garázsos rész, ahol az autó állt, miközben a fiatalok házra gyűjtöttek. Annyira szomorú volt látni, hogy a fiatalok csak esténként autóznak az új autóval, hogy ne lássa meg senki sem. És az is annyira régi, hogy önálló, de fedett garázsa volt valakinek.
@krysztasz: Pl. arról a garázsról is van fotóm, de megint olyan, hogy annyira beépült az a rész, hogy teljesen összehasonlíthatatlan. Az eredeti fotón még látszik a háttérben egyik-másik 11 emeletes ház, a mai képen az új épület szabályosan kitakarja, és egyetlen olyan pont sincs, amivel össze lehetne vetni a régivel.
Szóval így nem vicces szerintem. Itt a kommentek között belinkelem, de a bejegyzésbe szerintem nem teszem fel.
@krysztasz: Itt a garázsos képpár is: indafoto.hu/bpxv/image/18165441-944551d2/548319

Egyébként azért ne feledjük, hogy a fiatalok azért nem mertek nappal kocsikázni, mert féltek, hogy a szülők fülébe jut a kocsivásárlás híre, amit azon spóroltak, hogy a szülők ingyen befogadták őket, nem kellett beszállniuk a rezsibe se :)
@krysztasz: Itt a garázsos képpár is:

indafoto.hu/bpxv/image/18165441-944551d2/548319

Egyébként azért ne feledjük, hogy a fiatalok azért nem mertek nappal kocsikázni, mert féltek, hogy a szülők fülébe jut a kocsivásárlás híre, amit azon spóroltak, hogy a szülők ingyen befogadták őket, nem kellett beszállniuk a rezsibe se :)
Igen, tényleg nem látszik. :(
Azt az autós részt sajnos csak felületesen tudtam nézni, de most már sikerült letöltenem a sorozatot, így újra végig tudom nézni.
Arra Somoghy úr kitért vagy valaki mástól van infód, hogy miért nem közelebb voltak egymáshoz a sorozatban lévő házak?
@krysztasz: Konkrétan nem kérdeztem (akkor még egy csomó helyszínt nem is tudtam beazonosítani), szerintem ez minden filmforgatásnál a helyszínválasztást a bekamerázhatóság, fények, ill. az határozza meg, hogy a tulajdonos(ok) mennyire rugalmasak és mennyit kérnek a forgatás nyűgeinek elviseléséért. Manapság még talá naz is, hogy mennyit fizetnek ők maguk, hogy a cégérük látszódjon :)

Szóval szerintem soktényezős a helyszínválasztás, de nekem is feltűnt, hogy pont a városrész két végén vannak a helyszínek.
Nos, ahogy ígértem, segítek az ismeretlen park beazonosításában is! Kevés a támpont, de igen nagy a valószínűsége (>90%), hogy a Palotás téren készült a felvétel! Ebben az esős időben most nem tudok kimenni személyesen meggyőződni, de amit a norc.hu-n látok az nagyjából igazolja a felvetésemet! Habár a tér a felismerhetetlenségig átalakult. Amit támpont látszik, elsősorban a bal oldali képpel összehasonlítva az a barnás épület, szinte bizonyos, hogy a Wesselényi-Kinizsi sarkon álló ABC épülete (tetőszerkezet, ablakok elhelyezése szerint). Továbbá, hogy a Kinizsi utca tompa szöget zár be a palotás térrel! Továbbá a Palotás tér sarkában áll egy fa, melynek törzse szintén nem áll egyenesen, hanem a tér felé hajlik, csakúgy mint most. Valamint a pad mögött álló épület szénleeresztő nyílását a tatarozás után is megtartották, s a rácsok rajta, mintha ugyanolyanok lennének, amint akkor!
Szeretnék a figyelmetekbe ajánlani egy másik régi filmet is, mely szintén ehhez a környékhez kapcsolódik:

www.youtube.com/watch?v=W_qjGbjDDhw
@prognosys: Kösz szépen, közben mástól is jött hasonló tipp, úgyhogy tényleg az lehet az. Érdekesség, hoyg a Palotás tér a Robozék háza (Dugonics u.) mögött van. amikor azt az épületet fényképeztem, be is néztem a terecskére, de olyan ismeretlennek tűnt (mármint a filmbéli helyszínekhez képest), hogy gyorsan el is jöttem onnan.

Ha legközelebb arra járok, befotózom azt is.
Nagyon jó cikk, jó ez a közösségi helyszínvadászat.:)

Szabó István Bizalom is Rákospalotán játszódik sztem (Beller _Bocskai környéken). Legalább is nekem mindig déjá vum volt, mikor néztem.
@liget: Köszi! Ha van még filmes helyszín-ötlet/emlék, írjátok meg, mert tervezem, hogy lejárom ezeket.
12 éves voltam '82-ben és imádtam a sorozatot. Most, hogy adták a Dunán újranéztük a feleségemmel, a 15 éves lányom és a 10 éves fiam odaragadt a TV elé velünk együtt. Döbbenetes, hogy mennyire aktuális tud lenni a mai napig is. És ha már a szomszédok felmerült, szerintem annál fényévekkel jobb, a színészi játék, a fanyarul humoros, kicsit abszurd történetek, úgy az egész kenterbe veri a szomszédokat.
@Mérnork: Én is pont 12 éves voltam, és nekem is tetszett annak idején (meg most is).
Ha nem is túl gyorsan, de a Palotás teret is befotóztam, feltettem az utolsó képpárt.

Mindenkinek köszönöm a segítséget, jó kis móka volt :)
Hatalmaaaaaaas! Nagyon jó a poszt, és a legjobb hogy újra élnek a sorozat szereplői! 30 éve nem láttam, de mindig visszarévedtem hogy milyen jó lenne újranézni. Hihetetlen hogy a Duna leadta. Évtizede könyörgtünk a tévének az ismétlésért, vagy hogy adják ki DVD-n. Erre most tudom csak meg hogy leadták végre. Sehol egy hírverés, sehol egy reklám. Pedig mekkora egy sorozat volt! "ASszony, szóda van?!" Imádtam. És imádni fogom újra, ha megnézem - hála a netnek! És hála ennek a posztnak!

Minden meg van bocsájtva! Éljen örökké a 78-as körzet! :)
Remek cikk! Szerintem ma el is sétálok a Dobó utcába, nem messze lakom...

Amúgy baromira örültem, mikor pár hónapja láttam, hogy elkezdik leadni a Dunán - az utolsó "nyolcvanas" sorozatok közé tartozott, amit még nem vetítetttek újra azóta. Sőt, olyan hír is járta, hogy nem is fogják, mert anno, a rendszerváltáskor egyszerűen elveszett (amúgy az valóban igaz, hogy akkoriban valakik megdézsmálták a filmarchívumot, és elég sok dolog egyszerűen eltűnt (=kilopták)) - szerencsére ezek szerint nem... Az, mondjuk, meglepett, hogy csak 6 részes, jóval hosszabbra emlékeztem - de hát, a majd' 30 éves emlékek már csak ilyenek :D (az is meglepett, hogy csak egyszer vagy kétszer hangzik el a hideg tökfőzelék, mert szinte mindenkinek, aki még emlékezett a sorozatra, ez a két dolog maradt meg: a szóda, és hogy Sztankay szerint a tökfőzelék hidegen jó :D)

bio
@városjáró: Pech a pechben: én elvileg felvettem DVD-re, de épp most döglött be pár hete a merevlemezes felvevőm, rajta a részekkel - kiírhattam volna neked...

De, szerintem leadják még, vagy az m2-n, vagy újra a Dunán/Duna Worldön.

bio
Imádom!

(Már megint nincs szóda. A tököt meg hidegen szeretem.)
@bioLarzen: IGEEEEEN! Köszi. Már le is mentettem :)
@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Ugye, hogy neked is ez a két momentum maradt meg??? Ehhez képest a hideg tökfőzeléket kb. kétszer említik az egész sorozatban...

bio
@városjáró: Jó szórakozást ;)

Én így, majd 30 év múltámn sem csalódtam benne, sztem te sem fogsz :)

bio
Na, a 78-as körzethez még egy kis adalék - bár itt off: ugyebár, ez a sorozat ugyebár 82-es, míg az Angyalbőrben pedig 90-es - és Szerednyey mindkettőben játszott sorkatonát (a körzetben abban a részben, ahol Annuska néni házát újítják föl). 8 év különbséggel... Hihi...

(Hab a tortán: a két sorkatonaság között, 84-ben játszott egy végzős középiskolást is, a Linda első részében...)

bio
Palotabarát: volt vmi oka, hogy annyit emlegették a sorozatban a szódát? Igaz, akkoriban csak csapvíz és szóda volt, de hogy egyáltalán belekerült? De még milyen jól tették. :))
Nemrég újra néztem, de csak nevetni tudtam, mert annyira hitelesek a karakterek, hogy mindent elhittem. Balogh elvtárs vékony táskáján mindig nevettem, annyira vékony, hogy még egy szelet kenyér sem férne bele.
Szerintem a részek rövidek, ettől függetlenül sokminden történik benne, sok-sok jelenet, mind kidolgozva. Pl. az iskolás résznél is, nemcsak azt látjuk, hogy Molnárné igyekszik a festést elintézni, de még látjuk a pakolás hosszú menetét is. De igaz ez a többi részre is, hogy tele van jelenetekkel és mégsem egy órás.
@krysztasz: Hát, erre így nem tudok válaszolni, nem én írtam a forgatókönyvet :) Nem hinném, hogy valami rejtett dolog lenne a háttérben, mondjuk utalás a '80-as évek szódahelyzetére, vagy ilyesmi... Valószínűbb, hogy kellett egy geg, ami végigkíséri a filmet. Talán Sztankay egyszer egy interjúban majd elmondja. Meg kellene nézni a korabeli lapokat egyszer, hogy mit írtak a filmről.

Én is nagyon szeretem ezt a filmet, nagyon örültem, hogy vetítették, meg hogy felkerült a netre, így újranézhettem.
@Palotabarát:

Jééééé! Ezt hogy vetted észre?
Csúnya lopásnak tűnik a magyar változat : )

Amúgy a fél ország várta, hogy mi lesz annak a marhaságnak (mármint a Révésznek) a vége, és nem derült ki semmi, mert az istenek összeomlasztottak valami barlangot...
@GBL: Nem az én felfedezésem, valamelyik fórumban olvastam :) De az igaz, hogy a sorozat stáblistájában zeneszerző nem szerepel :)

(A Ki fizeti a révészt pedig az az igazság, nem néztem...)
Most néztem újra a sorozatot megint, gondoltam, benézek a blogodra. Jó volt visszaolvasni amiket írtunk. Eszembe jutott a Győzelem rész, ahol a lakók a fán ültek. Erről van infód, hogy ezt hogy tudták kivitelezni? Hiszen nem fiatal színészek ültek a fán, gondolom hosszabb ideig, ahogy a filmben láttuk őket. Megnéztem többször az ülőalkalmatosságokat, Nagy Anna széke volt számomra a legkomolyabb, abban az értelemben, hogy ezen elgondolkodtam volna, ülnék-e benne...
@Rátonyi Gábor Tamás: újra megnéztem a sorozatot, olyan ismerős minden.))
süti beállítások módosítása