Kapcsolat

palotabarat a gmailen, és XV. kerületi blog a Facebookon.

2014.06.28. 14:19 Rátonyi Gábor Tamás

Miről írt a Palota-Pestújhely? I. rész: hírek '63-70-ig

kicsi_palota_-_pestujhely.jpg

A bevezető posztban olvashattatok a Palota-Pestújhely című folyóiratról, amely 1963-tól 1983-ig jelent meg a kerületben, majd 1984 és 1989 között XV. kerületi tájékoztató néven látott napvilágot. Most olyan hírek válogatását olvashatjátok, amik '63 és '70 között jelentek meg a lapban, ezzel érzékeltetve ennek a közel évtizedes időszaknak a kerületi eseményeit. Sajnos a lap '67 és '70 között nem jelent meg, épp egy izgalmas korszakban, amikor elkezdődtek a kerületi lakótelepek tervezései és építései.

1963 decemberében, már az első lapszámban foglalkoztak a Rákospalotai Múzeummal. A múzeum 1960-ban nyílt, tehát volt mire büszkének lenniük a kerületieknek. Egyszerre három kiállítás is látogatható volt, melyeket Szőttesek, hímzések, csipkék, továbbá Rákospalota és környéke régészeti emlékei, illetve Madarász Viktor emlékkiállítás címen mutattak be. 1964 márciusában egy időszaki kiállításról is szól az újság: a Dózsa-féle parasztfelkelés 450. évfordulóján március 29-től április 12-ig látható 1514-1964: Dózsa felkelt népe címmel (idén van az 500. évforduló...)

epul_a_focsatorna_1964_09_kisebb.jpgTársadalmi munkában épül a rákospalotai főcsatorna (1964)

1964 júniusában egy helyi probléma megoldatlanságát tárja az olvasó elé terjedelmes írásban a lap: állandó a panasz Rákospalota és Pestújhely közvilágítására. Az Elektromos Művek működését két év alatt hatszor(!) vizsgálta a tanács, ám e vizsgálatok semmiféle javulást nem eredményeztek (miért is lett volna eredménye, hiszen nem vizsgálatra, hanem utcai fényforrásokra lett volna szükség...) 1964-ben 4000 közvilágítási lámpa volt a kerületben, melyek általában 60 vagy 100 wattos égőkkel szórták a fényt. Ilyen teljesítményű izzók manapság az asztali lámpákban vannak, így valóban átérezhető, hogy mennyire sötét lehetett a kerületben akkoriban...
1964. május 8-án tűz volt a Béke TSZ-ben. A juhhodály mellett végeztek hegesztési munkálatokat, és a tűzvédelmi szabályok betartásában vétkes munkások miatt lángrakapott az épület. Az állatokat sikerült kimenekíteni, de az ól leégett.

Ugyanebben a számban (1964. június) egy tömeges ételmérgezésről is hírt adott a lap: a IV.-XV. kerületi Vendéglátó Vállalat Ságvári utcai üzemében (Ságvári utca volt mindkét kerületben, nem tudtam eldönteni, hol lehetett ez a konyha kommentelők szerint ez a Palotagyöngye étterem konyhája lehetett) szalmonellás cukrászsüteményeket árultak. Az ételmérgezés közvetlen oka a tojás volt, 150 ember betegedett meg, az esetről az országos sajtó is beszámolt. 1964 szeptemberében már épült a rákospalotai főcsatorna - méghozzá részben társadalmi munkában (lásd fenti kép). Több mint ezren vettek részt ebben, először a csatorna árkának kiásását, majd a csövek lefektetését követően az árok betemetését végezték - vagyis egyszerű földmunkát. A résztvevők a kerület üzemeinek munkásai (a Landler járműjavító, a Növényolajgyár, a Kismotor- és Gépgyár, a Béke TSZ és a Kötőüzem dolgozói), valamint a fegyveres testületek tagjai és a lakosság köréből kerültek ki. A csatorna átadásának határideje: 1965. május 31.

ket_evtized_alkotasaibol_kisebb.jpg

A Széchenyi-lakótelep és az Őrjárat utcai bölcsőde (1964)


1964 decemberében a téli felkészülés munkálatairól szólt a vezércikk. Megemlékeztek Sipos Dénes sütőmunkásról, aki szakszervezeti vezetőként vett részt az ellenállásban, és 1944-ben kivégezték. Ő 1931-ben költözött Rákospalotára, a Beller Imre utcában lakott, 1948-ban neveztek el róla közterületet (ami 1991 óta Székely Elek út). Érdekes módon ma is őrzi nevét a kerületben egy városszéli terecske. A kerület büszkeségeit mutatja be egy fotókkal illusztrált hasáb: a Kolozsvár utcai szocreál lakótelep és az Őrjárat utcai bölcsőde látszik a képeken (lásd fent).

1965 márciusában "hazánk felszabadulásának 20. évfordulója" a fő téma. A megemlékezések során sor került al legkiválóbb társadalmi munkások kitüntetésére. 1966 szeptemberében a lap hírt ad arról, hogy a Naspolya utcaiak részben saját erő befizetésével, részben társadalmi munka vállalásával járdát építettek (továbbá a Vág és Antalfa utcaiak is). Nem is a fejlesztés jelentősége miatt kerülhetett ez a hír a lapba, hanem a kezdeményezés példaértéke miatt. A járda ekkoriban még sok helyen csak vágyálom, a kerület sem tud miből erre jelentősebb összeget fordítani, így a lakók öntevékeny hozzáállásának bemutatásával próbálnak kedvet csinálni hasonló kezdeményezésekhez. Ebben a lapszámban az önkényes lakásfoglalókról is hírt adnak. A Cservenka Miklós út 103-105. szám alatt átadták a Mezőgazdasági Gépalkatrészellátó Vállalat új létesítményét. A raktárat és irodákat magábafoglaló épületbe 500 dolgozó költözött be.

reklam_1970_kisebb2.jpgHirdetés 1970-ből - ismerősek valakinek ezek a helyek?

1967. április: általános választások 98,2 százalékos részvétellel. Egyéni képviselők: Sándor József (az MSZMP KB tagja) és dr. Marton Zoltán (az újpesti SZTK igazgató-főorvosa), tanácselnök: Valachi Gyula. A Rákospalotai Múzeum távlati terve: a Rákosvidék tájmúzeumává válni. Első lépésként a Rákos-vidék néprajzát bemutató kiállítást rendeznek ősszel. 1970 április - 1967 óta és 1974-ig az egyetlen lapszám. A felszabadulás 25. évfordulójára összeállított szám egyfajta visszaemlékezés a szocializmus vívmányaira, és ízelítő a fejlesztési tervekből. Akkor 1971-re jósolták "Sódergödör" lebontását (végül csak a '80-as években került sor erre), és lelkesen harangozták be az új városrész, Újpalota születését. Bemutatják Csánki Rozáliát, (apja Csánki István, édesanyja Grósz Rozina), aki 1945. január 10-én, a település felszabadulásának napján született Rákospalotán, vagyis mint a cikk címe fogalmaz: "Egyidős a szabadsággal". Mi lehet vele? Visszaemlékezett a lap a vízvezetéképítés 1949-es kezdeteire, bemutatták a Vegyiműveket Szerelő Vállalatot, és beszámoltak a '69-ben indult "Fekete-fehér, igen-nem" vetélkedőről.

A lap feldolgozását folytatni fogom, később is lesznek régi hírek a kerületből.

Forrás:

Palota-Pestújhely, valamint XV. kerületi tájékoztató folyóiratok

4 komment

Címkék: sajtó 1970 1963 Rákospalota Pestújhely Palota-Pestújhely újság


A bejegyzés trackback címe:

https://bpxv.blog.hu/api/trackback/id/tr266303569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"aki 1945. április 10-én, a település felszabadulásának napján született Rákospalotán"

*

Az 1945. január 10. lesz inkább...
"a IV.-XV. kerületi Vendéglátó Vállalat Ságvári utcai üzemében "

..

Nagy valószínűséggel a Palotagyöngye vendéglő konyhájáról van szó
@bloggerman77: Az biztos. Volt annak egy presszo-fagyizó egysége is, ott árultak elrémisztő süteményeket és jégkásás fagylaltot.
süti beállítások módosítása