Kapcsolat

palotabarat a gmailen, és XV. kerületi blog a Facebookon.

2013.08.26. 07:59 Rátonyi Gábor Tamás

Egy film a régi Rákospalotán

kicsi_regi_villamos.jpg

Nem először jelentkezem kerületi filmes helyszínt bemutató poszttal. Korábban olvashattátok már a 78-as körzet szinte minden jelenetét bemutató írást, és az Ittforgott blogon jelent meg a XV. kerület filmes helyszíneiből merítő válogatás is. Most szintén egy régi film következik, amit sajnos ritkán játszanak a tévében. Sötét tónusa miatt nehéz a részleteket észrevenni, de érdemes nyitott szemmel figyelni, mert hangulatos képek láthatók benne Rákospalota-Újfalu Sódergödör nevű városrészéről.

Szabó István 1979-ben készült Bizalom című filmje nem tartozik a könnyen emészthető alkotások közé, talán a lélektani dráma megnevezés illik rá leginkább. Kevés külső jelenet látható benne, de ezek körülbelül felét Rákospalotán a Beller Imre utcában és környékén forgatták. Bár a neten nem könnyű elérni a filmet, néha vetítik. Ha legközelebb elcsíped, érdemes olyan szemmel nézni, hogy a képkockákon felfedezd a hetvenes évek végének Rákospalotáját.

Bizalom - Beller Imre utca
A sötét tónusú film egyik jelenete: a főszereplő (Bánsági Ildikó) megérkezik a filmben Újpest, Erdősor utca 5., a valóságban a Rákospalota, Beller Imre utca 19. alatti házhoz.

Rákospalota, Beller Imre utcaA Beller Imre utca 19. ma (a Jégmadár Családi Napközi működik benne)


A film története röviden az, hogy két, egymás számára teljesen idegen, munkásmozgalmi kapcsolata miatt üldözötté vált ember a kényszerítő körülmények hatására egy lakásban, magukat férj-feleségnek kiadva kell, hogy megéljék a második világháború utolsó hónapjait. Érdekes, hogy bár a film 1979-ben készült, mégis ez a munkásmozgalmi szál szinte teljesen jelentéktelen, nem domborodik ki a történetben, csupán az üldözöttséget magyarázó dramaturgiai elem. A két főhős tehát - egy férfi (Andorai Péter) és egy nő (Bánsági Ildikó) - álnéven, hamis papírokkal, a sors szeszélye folytán válik házaspárrá.

A férfi rettenetesen bizalmatlan, a nő inkább naiv és tanácstalan, mikor összekerülnek. Kettejük félelmeiről, egymáshoz való viszonyukról, súrlódásairól szól a film, vagyis arról a szituációról, ami két idegen ember között életveszélyes helyzetben a bizalmatlanság miatt alakul ki. A filmbéli történetnek nincs lezárása, a felszabadulást követően az időközben szerelmi kapoccsal is összekötődő párt elsodorják egymás mellől az események, és hiába is keresnék egymást, egyik sem tudja a másik valódi nevét, csak azt, ami a hamis papírjaikon volt.

Bizalom, Beller Imre utcaA háttérben a Magyarok Nagyasszonya templom, a kép a Beller Imre utca felől készült.

Beller Imre utcaKörülbelül ugyanabból a pozícióból ma ezt látná a kamera: a Beller Imre utca ma (2013-ban).

A történet elején, amikor a bujkálni kényszerülő nőt egy konspiratív kapcsolata új helyre küldi, elhangzik egy cím: Újpest, Erdősor utca 5. Érdekes csavar, hogy 1944-ben, mikor a film játszódik, még nem volt Erdősor utca Újpesten. Az a terület, az Izzó lakótelep építésének kezdetén, 1966-ban kapta a mai nevét. Ezt megelőzően Paripa utcának hívták, de 1944-ben még nem létezett, területén a Károlyi-major és a káposztásmegyeri lóversenypálya terült el. A másik csavar, hogy Rákospalotán - ahol ugyan a film nem játszódik, de részben ott forgatták - valamikor régen volt egy Erdősor utca, aminek a mai neve: Bartók Béla út. Ez az 1890-es években (vagy még korábban) alakult ki, amikor a mai Nyaralótelep beépülése zajlott, Erdősor néven nem is sokáig maradt fenn, 1924-ben már Tisza Istvánról nevezték el, majd 1954-ben keresztelték át Bartók Béláról, aki egy rövid ideig a közelben lakott..


A másik jellegzetes szereplője a filmnek a 25-ös villamos, amivel a szereplők a filmben többször is utaznak. Nos, ez is csak kitalált epizodista: ilyen számú villamos ugyan létezett, de sosem járt Újpesten. Az "eredeti" 25-ös az utolsó olyan villamosvonalak egyike volt, amelyik a Városligetben járt. Egyik végállomása egy időben az Állatkerttel szemben volt, a másik Dél-Pesten, a Közvágóhídnál, később a Nagyvárad térnél. A filmbeli villamos iránytáblája szerint a "Berlini tér - Bakócz Tamás tér" viszonylaton közlekedett. A Berlini tér a mai Nyugati tér,  Bakócz Tamás tér azonban csak egyetlen volt 1944-ben - épp Rákospalota és Pestújhely határán, részben a mai Mézeskalács tér helyén. Olyan villamosvonal azonban nem volt, amelyik a Nyugatitól Rákospalotára, a mai Mézeskalács térhez járt volna 1944-ben (annál is kevésbé, mivel a mai Mézeskalács téri/MÁV telepi végállomást csak 1947-ben építették ki).

Rákospalota, Beller Imre utca25-ös villamos érkezik a filmben a Beller Imre utcában. Villamos ugyan járt itt, de nem 25-ös, hanem 65-ös jelzéssel.

Tehát nemcsak az utcanevek, de a villamosjárat is kitalált a történetben. A filmbéli Erdősor - a valóságban Beller Imre - utca villamosközlekedése azonban valóságos, ebben az utcácskában tényleg közlekedett a 65-ös villamos még a film készítésének idején is - igaz, nem sokkal később, 1980 elején szüntették meg. Szintén valódiak voltak ugyanakkor az utcák és épületek: így nézett ki Rákospalota 1979-ben. Az utcák egy részén még nem volt szilárd burkolat, bár járda már akadt a legtöbb helyen.

A Beller Imre utca és az Illyés Gyula (ex-Szőcs Áron) utcák kereszteződése sem volt olyan nagy 1979-ben, mint ma. A Szőcs Áron utcát jóval később szélesítették ki a mai kétszer két sávos, osztottpályás úttá. A forgatás idején ez csak egy kisebb főút és mellékút találkozása volt. Van is róla kép abból az időből: Hamster elveszett villamosvágányait dokumentáló oldalán találtam, itt megnézhető. A "Bármilyen furcsa" kezdetű bekezdés fölött van két kép erről a kereszteződésről. Sajnos pont a Beller Imre utca  19. nem látszik a Hamsternél közzétett fotón, de a két szomszédos ház igen. ezeket lebontották, amikor a Szőcs Áron utcát szélesítették, helyükön egy nagy társasház épült.

Bizalom Beller Imre utcaA Beller Imre és a Dobó utca sarka a filmben. Egyébként itt, nem messze játszódott a 78-as körzet c. film is (Dobó utca 18).

Rákospalota, Beller Imre utcaA Beller Imre-Dobó utcák sarka 2013-ban: az utca páros oldalán már a Sódergödör-lakótelep található.

A Beller Imre utca páros oldala is eltűnt már, a Sódergödör-lakótelep foglalja el a helyét. Általában elmondható, hogy a környék rendkívül megváltozott, átépült, merő véletlen, hogy a Beller Imre utca 19. megmaradt. A ház egyébként egy családé volt - véletlenül egy kollégám lakott ott akkoriban a szüleivel. A lakóházat a '90-es évek végén adták el, egy asztalos vásárolta meg, majd került a ma családi napközit üzemeltetők birtokába. Az épület tetőszerkezete a 2000-es évek elején leégett, akkor új kapott új tetőt a ház. Ennyit mutatott be a film 1979 Rákospalotájából.

Források:

Szabó István: Bizalom c. filmje
Hamster Elveszett sínek sorozatának Rákospalotával foglalkozó része
Buza-Mészáros-Ráday: Budapest teljes utcanévlexikona (Sprinter 2003)

Szólj hozzá!

Címkék: film történelem jelen 1979 2013 Rákospalota Beller Imre utca


A bejegyzés trackback címe:

https://bpxv.blog.hu/api/trackback/id/tr565474611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása