Kapcsolat

palotabarat a gmailen, és XV. kerületi blog a Facebookon.

2016.04.29. 11:46 Rátonyi Gábor Tamás

Kerületi épületsorsok emléktáblán

kicsi_varos_emlek_kepek.jpg

Már régóta készülök arra, hogy írjak egy-két nagyszerű kerületi kezdeményezésről, ami a régi értékeinkre hívja fel a figyelmet. Ilyen a két helytörténeti emlékfasor, és ilyen a Város-emlék-képek nevű emléktábla-sorozat is, amiről ez a bejegyzés szól.

 

 

Emléktáblát sok helyen sok apropóból állíthatnak a közösségek, ezek célja nevükből kiolvasható: emlékezni akarnak valakire vagy valamire, meg akarnak örökíteni egy régvolt dolgot, egyszersmind tiszteletet akarnak kifejezni. Erről van szó a XV. kerületben is, ahol 2013 óta Rákospalotán és Pestújhelyen avattak tíz táblát, de már készül az első újpalotai zománctábla is.

varos_emlek_kepek_hubay.jpg
Az első tábla a régi Vigadó, mai városháza épületére került még 2013-ban

Az első emléktáblát a volt Vigadó, jelenleg az önkormányzat Hubay Jenő téri épülete kapta 2013 februárjában. Az ötlet a Csokonai Művelődési és Sportközpont munkatársától, Sz. Urbán Szilviától származik. Régi épületek, jeles helyek kapnak emléktáblát, melyeken korabeli fotók mutatják be a gyakran megváltozott, átépült épület eredeti arcát. Rövid magyarázó szöveg idézi fel az épület, vagy a benne helyet kapó közösség múltját is.

De nem csak épület kapott táblát, hanem a híres-hírhedt sárga keramit is, ami magyar találmány volt, és kezdetben nagyszerűnek bizonyult a hol poros, hol sáros utakon való közlekedés javítására, és egész települések tudtak lelkesedni érte. Később a motorizáció elterjedésével csúszóssága miatt gyilkos, és felszámolandó útburkolatnak minősült - a kerület utolsó ilyen burkolatú utcájának aszfaltozásakor - néhány méteres sárga keramitos szakasz meghagyása mellett - kapott emléktáblát a burkolat. A keramit történetéről olvashattatok a blogon is, de megírta az Urbanista is, hogy eltűnhet Budapestről az utolsó csúszós sárga kő is.

gergo_utca_emlektabla_047.jpg
A keramitra emlékező tábla avatása 2014 szeptemberében

Van olyan emléktábla, aminek külön tartókonzolt kellett gyártani, mert már nem volt meg az a ház, amire emlékeztet, így nem is lett volna mihez rögzíteni (Emlék tér), aztán van olyan, amelyiknek az egyik templom lelkésze nem örült, így bár a tábla elkészült, nem helyezték ki. Mivel az ingatlan tulajdonosának hozzá kell járulnia a kihelyezéshez, ahol tisztázatlanok a tulajdonviszonyok, szintén állványra kell felhelyezni az emléktáblát.

Amikor ez a bejegyzés megjelenik, már megvan a következő tábla helye: Rákospalotán az Arany János és Kinizsi utcák sarkán, a Rákos úti református templom háta mögötti volt református elemi iskola falán lesz jelölés.

A Város-Emlék-Képeknek a Rákospalotai Múzeum is szentelt egy aloldalt, de itt a blogban is igyekszem összegyűjteni és később is frissíteni a táblák listáját. A feltüntetett dátum a kihelyezés időpontját jelzi.

TÁBLÁZATOS NÉZET

 

001_20130131_varoshaza.jpg nem_dozsa_gyorgy_gimnazium.jpg radda_barnen_utcai_iskola.jpg
1.: 2013. január 31.
Városháza, Rákospalota
Hubay Jenő tér 1.
2.: 2013. március 26.
Gimnázium, Rákospalota
Fő út 70.
3.: 2013. április 23.
Elemi iskola, Rákospalota
Rädda Barnen utca 20.
leanyjavito_intezet.jpg eszak-pesti_150.jpg terv_mozi_150.jpg

4.: 2013. május 21.
Leánynevelő, Rákospalota
Pozsony utca 36.

5.: 2013. július 1.
Észak-Pesti Kórház, Pestújhely
Őrjárat u. 1-5.
6.: 2013. december
Terv mozi, Pestújhely
Pestújhelyi út 66.
kozseghaza_15.jpg ipartesulet_150.jpg szechenyi_150.jpg
7.: 2014. szeptember 18.
Községháza, Pestújhely
Emlék tér
8.: 2014. szeptember 20.
Sárga keramit, Pestújhely
Gergő utca
9. 2015. november 19.
Széchenyi színház, Pestújhely
Árvavár utca 1.
ipartesulet_150.jpg A Pille-villa reformatus_iskola_150.jpg
10. 2016. február 16.
Ipartestület, Rákospalota
Eötvös utca 64-66.
11. 2016. június 3.
Pille-villa, Pestújhely
József Attila utca 4.
12. 2016. június 8.
Református elemi iskola, Rákospalota
Kinizsi utca 52.

​​

 TÉRKÉPES NÉZET

 

 

facebook_kovetes.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: jelen emléktábla helyi értékek Város emlék képek


A bejegyzés trackback címe:

https://bpxv.blog.hu/api/trackback/id/tr818663770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása