Kapcsolat

palotabarat a gmailen, és XV. kerületi blog a Facebookon.

2013.07.02. 13:02 Rátonyi Gábor Tamás

Újpalota barlangja

use_konditerem.jpg

Gyorsan elárulom: nem a lakótelep alatt rejtőzködik egy nagy lyuk, hanem a városrész barlangászainak lokálpatriotizmusa mutatkozott meg 1980-ban Répáshután, mikor egy általuk felfedezett barlangot Újpalotáról neveztek el. Bár nem állítom, hogy ne lehetne információt találni a barlangról, de nem egy közismert tény, hogy a városrész nevét egy természeti képződmény viseli.

A lakótelepen 1976-ban alakult sportegyesület, ahol számos szakosztályt alakítottak ki az évek során: body-building, rallye, darts, túra, príma torna sportágak szerepeltek a palettán - és persze történetünk szempontjából a legfontosabb a barlangászok. Maga a klub ma is létezik, az Újpalota Sportegyesület rövidítését megőrizve USE Fighters néven önvédelmi sportokkal foglalkoznak, a többi szakosztály az eltelt évek alatt kikopott a szervezett helyi sportéletből, vagy más egyesülethez, klubhoz került. Egyébként az egyesületnek mindig is a küzdő- és erősport volt a fő profilja, edzőteremmel kezdték, minden más eköré szerveződött.

Az USE barlangkutató szakosztálya tulajdonképpen két társaság együttműködésének köszönhetően jött létre 1980-ban. A miskolci Herman Ottó, és a budapesti Szilvássy Andor barlangkutató csoport egyesült, és váltak az USE szakosztályává. A földrajzilag meglehetősen távol élő tagok kérésére hetente két találkozót szerveztek, egyet a miskolciaknak, egyet a budapestieknek, a kapcsolattartás főleg telefonon történt, és persze a barlangászkodás közben személyesen. A tagság létszáma átlagosan 30 fő volt akkoriban. Az együttműködés tulajdonképpen nem volt hosszú életű - bár épp erre az időszakra esett az Újpalota-barlangcsoport feltárása is -, a zömében fiatal tagok életében hamarosan előtérbe került a családalapítás, illetve az egzisztenciális kérdések. Így néhány évig a megszűnés kimondása nélkül a csoport tulajdonképpen csak alkalmi kirándulások, túrázások érdekében összegyűlő baráti társasággá vált. Később aztán folytatódott a barlangászkodás is, de akkor már az USE nélkül.

Újpalota 2. sz. barlangAz Újpalota 2. sz. barlang bejárata (forrás: termeszetvedelem.hu)


A barlangászok 1980 áprilisában a Bükk hegységben található Répáshuta település Balla-bércén fedeztek fel egy kisebb, 30 méter hosszú barlangot, amit a társaság újpalotai tagjainak javaslatára Újpalota-barlangnak neveztek el. Augusztusban Répáshutai kutatótábor néven szerveztek a kutatási program szerinti feltárást. Augusztus 3-án egy felszíni terepbejárás alkalmával találtak egy újabb bejáratot, ami egy, az előzőnél nagyobb barlanghoz vezetett. Itt a szűk réseket bontaniuk kellett, míg eljutottak egy, a beszámolójuk szerint képződményekben igen gazdag terembe. A barlangot feltérképezték, s még két további barlangot is felfedeztek, ez utóbbiak esetében azonban a további feltárást értelmetlennek ítélve beszüntették. A barlangok felszíni biztosítását elvégezve végül tábort bontottak.

Újpalota 2. sz. barlang térképeKardos László és Miskolci Aladárné eredeti, 1980-as térképe az Újpalota 2. sz. barlangról.

Mivel a barlangokat a feltalálásuk szerinti sorrendben nevezték el (Újpalota 1., 2., 3., 4. sz. barlangok), így a legjelentősebb feltárt barlang végül a kettes számot viselve került a szakirodalomba. Később a névből lekopott az "új" előtag, mára a hivatalos név Palota 2. sz. barlang lett. A 100 méter hosszú, 21 méter mély barlang megkülönböztetetten védett. Az 1980-as felfedezést követő évben még egyszer alászálltak a barlangászok, majd azóta nem kutatta senki a képződményt. 2002-ben a környéken két egyetemista a szakdolgozatukhoz a denevérpopulációt vizsgálták (barlangok tipikus állatfaja a nem túl népszerű bőregér), más észlelés azonban azóta nem történt.

Bár sem maga a barlang, sem a feltárás nem tűnik kiemelkedőnek a hazai barlangkutatás évszázados történelmében, sőt, maga a szakosztály sem volt hosszúéletű az USE kebelén, mégis feljegyzésre érdemes, hogy a lakótelep felépítését követő első évtizedben a városrészhez kötődés már a kerület határain kívül is öregbítette Újpalota hírét. A barlangcsoport azóta is megvan, 2007-ben az országos barlangnyilvántartás számára bejáratát fotókkal dokumentálták.

Források:

A kiajánlóban látható kis kép az Europeana fotóadatbázisából származik, 1978-ban készítette Horváth Péter az MTI fotósa az Újpalota Sportegyesület konditerméről.
Az Újpalota Sportegyesület Barlangkutató Szakosztályának 1980. évi jelentése
Országos barlangnyilvántartás Palota 2. sz. barlang adatlapja
A Pannónia Barlangkutató Csoport 1981. évi jelentése

Szólj hozzá!

Címkék: történelem 1980 barlang sportélet Újpalota Újpalota Sportegyesület


A bejegyzés trackback címe:

https://bpxv.blog.hu/api/trackback/id/tr985387540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása