Kapcsolat

palotabarat a gmailen, és XV. kerületi blog a Facebookon.

2013.10.22. 13:46 Rátonyi Gábor Tamás

A Frankovics Mihály utcai lakótelep

kicsi_ratonyi_szobor.jpg

A mai Újpalotai lakótelepet felépítésekor még két lakótelep alkotta: a munkacímként Páskomligetiként futott, majd Újpalota névre keresztelt nagyobb, és a Frankovics Mihály utcainak nevezett kisebb lakótelep. Noha ugyanannak a tervezőirodának a részben közös tervezőgárdája álmodta meg mindkettőt, szinte ugyanazon a helyen közel azonos időben épültek, mégis két lakótelepként tartották őket számon.

 

 

Kezdjük a névvel: miért Frankovics, ha a névadó közterületet a rendszerváltáskor már átkeresztelték Drégelyvár utcára? Egyszerű a válasz: a lakótelep hamar integráns részévé vált Újpalotának, egy idő után már felesleges lett volna megkülönböztetni egymástól a kettőt. Mire az utcanév megváltozott, már senki nem tartotta számon, hogy ez Újpalota, amaz meg "a Frankovics", vagy: "a Drégelyvár". Ha ma rákeresünk a Drégelyvár utcai lakótelep kifejezésre, csak ingatlanirodák találatait hozza a Google - nem eresztett tehát mély gyökeret ez a megkülönböztető elnevezés.

De nézzük magát a lakótelepet! Ha megnézzük lent Újpalota beépítési tervének makettjét, vájtszeműek hamar kiszúrhatják, hogy a lakótelep a Késmárk (volt: Cservenka Miklós) utcánál végetér. Valóban ez volt a két lakótelep közti választóvonal. A "Frankovics" - nevezzük már ekként -, tulajdonképpen ráépült arra a főútvonalra, ami Újpalotát kötötte össze Zuglóval - vagyis magára a Frankovics Mihály utcára.

ujpalota_ferkai_lakotelep_makett.jpgA lakótelep makettje: balra a Szentmihályi (Felszabadulás) út, a makett a jobb szélen pedig Újpalota végetér a Késmárk (Cservenka Miklós) utcánál. (Forrás: Ferkai András: Lakótelepek Városháza, 2005)


A Frankovics-lakótelep építése tulajdonképpen 1972-73-ban kezdődött a szanálással (Újpalotáé 1968-69-ben a tereprendezéssel). A teljes befejezés elvi dátuma a beruházási dokumentáció szerint a Frankovics esetében 1975 (Újpalotán a lakóépületek 1975-re, az egyéb építmények 1978-ra készültek el, de a közművelődési létesítmény soha nem épült meg). A beruházás dokumentációja szerint a Frankovics tulajdonképpen ráépült Újpalota infrastruktúrájára: a vízszolgáltatás tekintetében szóbakerült, hogy egy, a magasházhoz hasonló víztorony-épületet húznak fel a Frankovicsra, ám ezt végül elvetették, sőt, mint tudjuk a magasházban sem működik már a víztorony 1988 óta. A többi közmű: gáz és csatornázás az Újpalotára tervezett infrastruktúrára épült, a távfűtés biztosítása érdekében a FŐTÁV fűtőművét bővíteni kellett, a távbeszélőhálózathoz pedig egy úgynevezett PAM-központot (konténerközpontot) helyeztek ki, mely a Zugló telefonközponthoz kapcsolta azt a kevés előfizetőt, aki telefonhoz jutott.

Míg Újpalota esetében - mint írtam - gyakorlatilag zöldmezős beruházásként, szinte bontás nélkül, volt mezőgazdasági területre épült a lakótelep, a Frankovicshoz már igencsak szükség volt szanálásra: 204 ingatlanon 286 lakást kellett lebontani. Ezek zöme korábban Pestújhelyhez tartozó családi ház volt, 343 családot, 840 lakost érintett, de volt műhely és raktár is a lebontásra ítélt területen. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a területen a hatvanas évek eleje óta építési tilalom volt érvényben, ám ezt az ott élők nem nagyon vették komolyan, hiszen évekig semmi nem történt a környéken. Molnár Ida: Gyökereink című könyvében meg is emlékezik egy elutasított építési engedély ellenére felhúzott családi házról, amit mintegy erődemonstrációként a kerületi tanács még a lakótelepépítés megkezdése előtti években lebontatott. Hogy az ott élők számára kártalanításként biztosított 338 cserelakást és 9,3 millió (mai áron 454 millió) forintot megelégedéssel fogadták-e, nem tudni.

 

Frankovics Mihály utcai lakótelepA Frankovics Mihály utcai lakótelep beépítési terve (Tervezésfejlesztési és Típustervező Intézet, 1973)



A Frankovicson 2303 lakás épült 13 panelházban. A beépítési terv szerint az elsőként elkészült házat 1973 legvégén adták át, ez volt a fenti beépítési terven 5-össel jelölt épület (Neptun utca 98-104), utolsónak pedig 1975-ben a 12-es és 13-as (Drégelyvár utca 1-5., 7-11) épült fel. Kapcsolódó beruházásként szintén Újpalotára hivatkoztak a beépítési terv készítői, és megkezdődött a játék a számokkal: lakásarányosan 2820 m2 területű kereskedelmi létesítmény helyett csak 1900 m2 épült meg, hivatkozva arra, hogy a magasabbrendű kereskedelmi szolgáltatások Újpalotára kerülnek. Előirányozták, hogy további 920 négyzetméternyi kereskedelmi létesítményt Rákospalotán kell építeni - tudtommal ez nem valósult meg. Szolgáltató létesítmény 800 m2-nyi épült, lett egy 120 férőhelyes bölcsőde, 16+4 tantermes iskola és 200 férőhelyes óvoda.

Népművelési létesítmény nem épült, mondván: Újpalotán épül majd hasonló célú intézmény, majd azt bővítik. Mint közismert, soha nem épült meg Újpalotán a művelődési ház. A zöldterület vonatkozásában történt a legnagyobb bűvészkedés: az előirányzott laksűrűség magas volt (Újpalotán 461 fő/hektár, a Frankovicson 521 fő/hektár), ezért több zöldterületet kellett volna biztosítani, mint ami megépült végül. Zöldterületként általában a kiépített parkokat, tereket számolták be, itt azonban belekalkulálták az épületek mögött-között kialakult senkiföldjeit és az iskolai sportpályát is, hogy az előírásnak megfeleljenek. Valóban, ha sétálunk a lakótelepen, itt sűrűbbnek tűnnek a házak, szűkösebb a tér a parkolók és a kereskedelmi központ szorításában.

Újpalota és a Frankovics Mihály utcai lakótelepekUgyan nem túl élvezhető a fenti kép felbontása, de talán mégis érdemes betenni: egyrészt a feliratokból látszik, hogy két lakótelepről van szó ("Újpalotai lakótelep", "Frankovics utcai lakótelep"). Másrészt látszik az is, hogy mai Drégelyvár utca túloldalán hogy nézett volna ki a lakótelep, ha felépül: a Frankovics közepén húzódik a főút, attól balra a soha meg nem épült Újpalota III. ütem látható (forrás: Műszaki tervezés 1977/3. szám)

A lakótelepen elkészült egyetlen kereskedelmi-szolgáltató központ átadásakor a következő intézményeknek adott helyet: önkiszolgáló étterem, eszpresszó, ABC-áruház, zöldség-gyümölcs üzlet, Ezermester és Úttörő volt, barkácsműhely (ez talán az Ezermesterhez tartozott?), Ruhatisztító Szövetkezet, "Signo" kismechanika, divatszalon, cipőjavító, Fényképész Szövetkezett, RÁVISZ (Rádió és Villamossági Szolgálat Szövetkezet), Üveges KTSZ, fodrászüzlet és az IKV XV/5. házkezelősége.

A Frankovics - ami az Újpalotai lakótelep II. ütemeként készült el - a mai Drégelyvár utca páratlan oldalán helyezkedik el, de terveztek egy III. ütemet is, ami a Drégelyvár utca páros oldala, és a pestújhelyi Thököly út között épült volna fel - ez azonban soha nem készült el. A fenti képen már ennek a III. ütemnek az épületei is jelölve vannak. A Frankovics lakótelep tervezői között nagyjából ugyanazok bukkannak fel, mint akiket a Tervezésfejlesztési és Típustervezési Intézet (TTI) munkatársaiként Újpalota kapcsán már említettünk: Mentes Endre, Csordás Tibor és Csorba Zoltán - bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy a levéltárból beépítési terv nem került elő, csak egy-egy panelház tervrajza.

Újpalota, felüljáró 73-as buszEzen a képen már áll a Csömöri út felé vezető felüljáró, de még a háttérben épül a Frankovics utcai lakótelep. (Legény Béla felvétele, forrás: Újpalota Retró)

Nem tudom, jó-e, hogy a tervezett III. ütem a Thököly és a Drégelyvár utcák közti területen végül nem készült el. Jelenleg a harmincezres városrész teljes járműforgalma egy olyan úton zuborog keresztül, ahol az egyik oldalon családi házak sorakoznak, melyek azonban emiatt emberi tartózkodásra szinte alkalmatlanok. Ha megépül a harmadik ütem, talán az útpálya kiszélesítésével, zöldsáv telepítésével a forgalom káros hatásainak egy része kiszűrhető lett volna. Így ugyan a lakótelep kisebb lett, mint tervezték, de eggyel több élhetetlen főútvonalunk van.

facebook_kovetes.jpg

Források:

Frankovics utcai lakótelep, Budapest XV.: Bp. Fővárosi Tanács Végrehajtó Bizottság Terv és Közgazdasági, Városrendezési és Építészeti Főosztály együttes előterjesztése beruházási programjának jóváhagyásához / [szerk. Klein István] (1973)
Berzsenyi Zoltánné: Az újpalotai lakótelep közműtervezési és kivitelezési tapasztalatai Műszaki tervezés, 1977. (17. évf.) 3. sz.
Budapest Főváros Levéltárának tervtára 82937/14, 18, 24
Frankovics Mihály utcai lakótelep telekrendezési iratai, 1979 XV.17.f.351 4. doboz

2 komment

Címkék: történelem 1973 1975 lakótelepek Újpalota Drégelyvár utca Frankovics Mihály utcai lakótelep


A bejegyzés trackback címe:

https://bpxv.blog.hu/api/trackback/id/tr375565842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása