Kapcsolat

palotabarat a gmailen, és XV. kerületi blog a Facebookon.

2013.03.06. 13:38 Rátonyi Gábor Tamás

Panelház kavicsból és pixelből

nyirpalotatervkicsi.jpg

Ez ugyan még nem helytörténet, de majd egyszer az lesz. A Nyírpalota úton van egy igen hosszú, 11 lépcsőházas, tízemeletes épület - az ország egyik leghosszabb panelháza. Egészen egyedi, a panelfelújítások homlokzati divatképétől teljesen eltérő arculatú épületként tartom számon, többször is láttam már, amikor a környéken barangoltam. Az épület ablakkávái különböző színűre vannak festve, bizonyos nézőpontból egy kifejezetten sokszínű háznak tűnik, míg máshonnan nézve semmi különös nem látszik rajta. Nemrég találtam rá a neten az arculati koncepcióra: megér egy bejegyzést.

 

Tulajdonképpen egészen véletlenül bukkantam rá a neten a ház homlokzatát tervező építészpáros oldalán a munka leírására. A koncepció Bulcsu Tamás építész és Fortvingler Éva építész-művészettörténész fejében született. Mint Bulcsu Tamás érdeklődésemre elmondta: a panelházak homlokzatfelújításához általában kevés építészmérnöki közreműködés szükséges, gépészeti, tartószerkezeti és tűzvédelmi szempontokat szokás megterveztetni, a munka zömét a kivitelező irányítása alapján végzik el. A Nyírpalota úti szövetkezeti ház esetében a kivitelező kérte fel őket arculattervezésre.

Újpalota, Nyírpalota út 1-21. 2013Mai idill a Nyírpalota úton. Oldalról érvényesül legjobban a kávák színezése.

A koncepció az volt, hogy egy viszonylag egyforma kockákból (a panel elemekből) felépült ház olyan, mint egy pixelekből összeálló kép. Az építészpáros befényképezte a az épületet még a felújítás előtt, s felfigyeltek, az egyes panel elemeket fedő kavicsburkolatra. Ezt a burkolatot - magukat a kavicsokat - elkezdték nagyítani, amíg a ház már felismerhetetlen lett ugyan, de előjöttek a képet alkotó pixelek. Azt hihetnénk, hogy a távolról viszonylag homogén színűnek tűnő tárgyakat a fotón hasonló árnyalatú pixelkockák alkotják - de nem. Az újpalotai szürkés árnyalatú kavicsburkolat felnagyítva valójában igen sokszínű (ez egyébként szinte minden képpel így van: minél jobban nagyítod, annál több szín jön elő). A fénykép nagyítása és többszöri átalakítása után kaptak egy olyan pixelhalmot, ami ugyanannyi kockából állt, mint egy panelház elemei, így a kép tulajdonképpen az épület sematikus rajzává lett. Ebből a pixelhalomból jött az a tíz szín, amit a kivitelező kikevert a kávák színezésére.


Nyírpalota úr 1-21. tervrajzA kép felső részén látható piros csíkkal jelölt részeket nagyították addig, amíg a képet alkotó pixelek jól megkülönböztethetők lettek. Ezekből lett a ház arculatát meghatározó tíz szín (forrás: a munkacsoport.net honlapja)


Kérdés volt, hogy mit fessenek be ezekkel a színekkel. Mivel egy panelházat általában kétdimenziós, "egysíkú" elemként látunk (pl. szemből), úgy gondolták, valamilyen térbeli hatással kísérleteznek. Ezt erősítette az is, hogy a Nyírpalota út túloldalán is lakóépületek vannak, így a várható látványt a szemközti épület lakásaiból való kilátáshoz próbálták igazítani, mintegy perspektívába helyezni. Így jött az ötlet, hogy az ablakkávákat színezik. Az eredeti tervekben még úgy szerepelt, hogy a parkra néző erkélyeknek nem csak a széle, hanem a beugró falai is festve lesznek, ami sokkal markánsabb színhatással járt volna, ezt azonban a kivitelezés során elspórolták. Noha utóbb egy-egy lakó a maga költségére kiszínezte az erkélyt, ennek hatása kevésbé érvényesül, hiszen az összképen nem változtat a soktucatnyi erkélyből egy-egy módosítása.

Nyírpalota út 1-21. tervrajzA homlokzati arculattervben az ablakok "telibeszínezettek" a hatás kedvéért, de az elképzelés szerint csak a kávák kaptak volna szinezést - ahogy a valóságban is. Az erkélyeket viszont tényleg színesebbre álmodta az építészpáros - ez azonban nem valósult meg.

Érdekessége a megoldásnak, hogy pontosan szemben állva nem látszanak a színek, de minél kisebb szögből nézzük a házat, annál színesebb. Így például a 173-as buszon elhaladva a ház előtt előbb nagyon színesnek tűnik, majd semmilyennek, s távolodva tőle ismét felbukkannak a színek. Szintén a megoldás különlegessége, hogy csak napvilágnál érvényesül: a naplemente árnyékai előbb lefedik, majd az esti sötétség teljesen eltünteti a színeket. Így valóban nézőponttól és napszaktól egyaránt függ, hogy milyennek látjuk az épületet.

Újpalota, Nyírpalota út 1-21.Az épület a park felől. Itt érzékelhető az enyhén rózsaszín árnyalat, amit a lakók kértek, és látszanak a "vakablakok" is. A VIII. emeleten van a kékre festett erkély - ez már az egyik lakó magánakciója volt - de nem jobban nézne ki, ha mindegyik színes lenne?


A lakásszövetkezet elnöke - aki az a Gugyella János, akiről korábbi cikkemben már megemlékeztem, mint Újpalota első lakójáról - jól fogadta az elképzelést, s miután a színesablakos elképzelés a kerületi tervtanács előtt is megállta a helyét, a lakókkal való egyeztetést koordinálta. A lakók fő kifogása a halványszürke alapszín volt - ez érthető, a lakótelep történetírásában számtalanszor visszaköszön, hogy az egyszínűség, és ezen belül a szürke mennyire megviselte az ott élőket. Így lett - az eredeti tervektől eltérően - kicsit rózsaszínes árnyalatú a ház. A ház két oldalsó frontján - ahol nincsenek ablakok, "telibeton" az egész, a tervezők szintén egy térhatású isnstallációt képzeltek el, ez azonban nem valósult meg, a kivitelező kockákat festett a ház oldalára, amik úgy tűnnek, mintha vakablakok lennének. A tervezők szerint elképzelésük térjátékát üti ez a megoldás, de szerintem nem néz ki rosszul.

Siófoki lakótelepA siófoki lakótelep ablakai 2010-ben: nem ugyanaz (forrás: az építészek blogja).

Van utóélete is a koncepciónak: Siófok város főépítészének megtetszett az elképzelés és egy viszonylag újabb építésű helyi lakótelep épületei homlokzatának újraszínezésére kérte fel a tervezőket. Ez azonban már kicsit máshogy néz ki, mint az újpalotai, ahogy Bulcsu elmondta - "kétszer ugyanazt nem tudjuk megcsinálni". Kevésbé színes, de mint blogjukban írják: szolid, játékos, tiszta. A színes homlokzat koncepciójához illeszthető az a tervük, amit a FŐTÁV egyik panelrekonstrukciós pályázatára nyújtottak be. Ebben egy képzőművész, Szabó Ágnes elképzelését próbálták ház homlokzatra "vetíteni", s fűszálakat, illetve azok rajzolatát tervezték egy panelházra. Sajnos a tervet nem valósították meg, pedig jól nézett ki az is.

Hát... Így vált színessé 2007-ben a Nyírpalota út 1-21. ház.

 

Forrás:


Bulcsu Tamás személyes közlése
Bulcsu Tamás, Fortvingler Éva honlapja (munkacsoport.net)

Szólj hozzá!

Címkék: 2007 jelen Újpalota Nyírpalota út


A bejegyzés trackback címe:

https://bpxv.blog.hu/api/trackback/id/tr235119253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása