Kapcsolat

palotabarat a gmailen, és XV. kerületi blog a Facebookon.

2013.12.03. 12:21 Rátonyi Gábor Tamás

A XV. kerületi blog nyereményjátéka

2013. december 2. éjfélig vártam a helyes megfejtéseket a nyereményjátékban közzétett fotóval kapcsolatban. Alant a megfejtés, és a nyertesek névsora!

abcdefg.jpgA képen a XV. Énekes utca 10/b alatt található Érkövy-villa (Fellner-villa) látható.
A képet a Rákospalotai Múzeum szíves engedélyével és közreműködésével tettem közzé.

 

NYERTESEK:

 • Palotai Balázs
 • Tarr Tamás
 • Széles Gyöngyi

A megnyerhető könyvek:

 • Buza Péter: Palotai tegnapok (Csokonai Művelődési Ház 1995, /2006-os utánnyomás/)
  kicsi_borito_palotai_tegnapok.jpg
  Buza alapművében érdekesen és szórakoztatóan foglalja össze Rákospalota község, majd város történetéta bronzkori leletektől 1950-ig. A könyvből megtudhatjátok nemcsak azt, hogy miként indult fejlődésnek Palota a vasút kiépítésének hatására, de azt is: milyen volt az élet a faluban, majd milyen lett, miután várossá vált a település. Külön fejezet foglalkozik az egyes városrészekkel, olvasható a közlekedés, a posta, a tűzoltóság és számos más közintézmény, közösség, egyházközség története. A könyv végén rövid életrajzi összefoglaló található azokról, akik sokat tettek Palotáért, sőt, még egy kis utcanévjegyzék és utcatörténelem is helyet kapott. • Buza Péter: Pestújhely emlékkönyve (Rákospalotai Múzeum, 1997)
  kicsi_borito_pestujhely_emlekkonyve.jpg
   Buza másik alapműve a kerületalkotó Pestújhelyről. Amilyen rövidke a története ennek a községnek (2009-10-ben volt Pestújhely 100 éves), annyira bővelkedik eseményekben és érdekességekben. Nem csak az alapítás és a Palotától való elszakadás nehézségeit, de a legendásan erős helyi oktatásügyet, a kereskedelmet, helyi hit- és közéletet is megismerheted a könyvből. • Lipp Tamás: Álom szocreál kivitelben (Újpalotai Szabadidő Központ, Újpalota, 2009)
kicsi_borito_alom_szocreal.jpg

Lipp Tamás népművelő, újságíró a lakótelep tervezése óta publikál a városrészről. Két könyve és számtalan cikke jelent meg a lakótelepről. Ebben a könyvében részben a korábbi írásaiból elevenít fel történeteket, sorsokat, részben a telep változásait dokumentálja. Igazán méltó kiadvány egy városnyi városrészről, érdekes történetekkel, emberekkel.


 

 

Mindenkinek köszönöm a részvételt, aki most nem nyert, majd legközelebb újra játszhat! :)

 

komment

Címkék: szolgálati közlemény nyereményjáték


A bejegyzés trackback címe:

https://bpxv.blog.hu/api/trackback/id/tr665660582
süti beállítások módosítása