Kapcsolat

palotabarat a gmailen, és XV. kerületi blog a Facebookon.

2012.12.30. 13:51 Rátonyi Gábor Tamás

Év végi helytörténeti blogajánló, avagy szomszédolás a neten

Töprengtem mi legyen az év utolsó posztja, az eredetileg ide szánt, a rákospalotai Fő útról szóló cikk csak nem akar elkészülni, azonkívül, hogy még kutakodnom kell néhány kérdésben, egy csomó rosszul sikerült fénykép miatt vissza kell mennem fotózni is, szóval ez majd 2013 egyik posztja lesz. Mivel augusztusban indult a blogom, még azzal sem tudok nagyon vigéckedni, hogy mi volt az év legolvasottabb - népszerűbb cikke. Így aztán arra jutottam mutatok néhány érdekes, szintén helytörténettel foglalkozó blogot - amolyan blogszomszédokat.

A hazai blogoszférának elég bőséges termése van regionális hálónaplóból, ám a helytörténet mint tematika meglepő módon meglehetősen elhanyagolt. Szinte valamennyi helyi blogban jelenik meg olykor egy talált régi képet, vagy aktuális évfordulót feldolgozó cikk, ám ezek összességében sajnos kevés helyet biztosítanak múltbéli témáknak. Főként azokat a blogokat ajánlgatom itt, amelyeken rendszeresen, koncepciózusan jelennek meg helytörténeti tematikájú írások, és amelyek egy-egy terület (általában város, városrész, település, vagy kerület) vonatkozásában jelentetnek meg cikkeket. (Gyorsan megjegyzem azt is, hogy számos blog foglalkozik helytörténettel, de vagy nagyobb terület vonatkozásában, vagy éppen csak az építészetre, közlekedéstörténetre stb. koncentrálva. Őket majd egy más alkalommal ajánlgatom.)


Sajnos már több mint egy éve nem frissül, pedig a felvállalt tematika alapján szinte kimeríthetetlen témaválasztéka van a VIII. kerületi Palotanegyed múltjával foglalkozó Mágnásfertály blognak. A palotanegyedet lakó családokkal, személyekkel éppúgy foglalkozik (vagyis: foglalkozott), mint utcák, terek, épületek történetével, de hírt adott a fejlesztési tervekről, helytörténeti rendezvényekről is. Több mint 100 bejegyzés jelent meg itt, kár lenne, ha végleg abbamaradna a palotanegyed múltjáról tudósító blog frissítése (bár nagyon úgy tűnik, hogy a szerkesztő lehúzta a rolót).

Budapest anno néven jelenik meg egy igen termékeny, általában naponta egy-egy új bejegyzéssel jelentkező múltidéző blog. Saját anyag gyakorlatilag nincs, régi képeket, idézeteket, lexikon szócikkeket, vagy korabeli újságokban megjelent írásokat lehet olvasni rajta. Amolyan tallózó jellegű, másutt már megjelent anyagok közül válogató blog - bevallom ritkán olvasom -, kevésbé az adatközlés, mint inkább a szemlézés, újraközlés a jellemző. Ennek ellenére is ajánlom, a válogatás, szerkesztés, nem utolsó sorban a napi megjelenés miatt (és még egy pozitívum: forrásmegjelölésben igen következetes a szerkesztő).

Légtünemény a Császár fürdő fölött - cikk a Budapest anno blogon.


A Tabán szerelmeseinek lehet kedves a Tabán Anno blog (illetve korábbi címe: tabananno.blogspot.hu ). Gyakorlatilag ami kapcsolódik a Tabánhoz és digitalizálták, az itt biztos, hogy vagy megjelent, vagy meg fog jelenni. Szintén igen termékeny, naponta jelentkező blog, szó szerint minden belefér: komplett novellák, versek, regényrészletek, festmények, és persze fotók, más szövegek is. A Budapest Annohoz hasonlóan újraközlő blog, én magam saját anyaggal nem találkoztam, de még az is lehet, hogy van olyan is (sajnos forrásmegjelölésben nem annyira precíz, mint a fentebb említett kolléga, ezért néhol nem lehet eldönteni hozott anyagot olvas az ember, vagy valahonnan kimásolt szöveget böngész). Anyagbőségben alighanem felülmúlhatatlan a blog, ha keresel valamit a Tabánról, és itt nem találod meg, akkor az nincs is - igaz, keresni nehézkes, a tagelés nem erőssége a szerkesztőnek.

A fura internetcímű, de találó nevű Pesterzsébeti érdekes blog a XX. kerület szerelmeseinek lehet kincsesbánya. Annak ellenére, hogy a dizájn és a tipográfia nehezen tolerálható, unikális külváros-blog. A Mágnásfertályhoz hasonlóan nemcsak a régmúltat, hanem a mai helytörténeti rendezvényeket is feldolgozza. Személyes hangvételű, saját emlékeket, benyomásokat is közzétevő blog, kedves színfoltja a helytörténeti blogoszférának.

Pesterzsébet templomait feldolgozó cikk az érdekesben.


Bevallom számomra a legkedvesebb, ráadásul a szomszédból cikkez az Ujjé a Ligetben (városligeti) blog. Bár levelezésben állok (álltam) a szerzővel, tulajdonképpen nem tudom mivel foglalkozik amikor nem blogol, de bizonyosan valamilyen tudományos pályán mozog, mert a közölt anyagok igen jól kidolgozottak, hatalmas tudásról és mély tárgyismeretről tanúskodnak. Témagazdagsága is lenyűgöz, ahhoz képest, hogy Budapest milyen kicsi területéről szól a blog, mindig meglep mennyi érdekességet, általam nem ismert információt tartalmaz (ez utóbbi számomra azért ciki, mert magam is a XIV. kerületben lakom). Ennek megfelelően ritkán frissül, nem is lehet hetente közzétenni ilyen alaposan kidolgozott írásokat, havi egy-két cikk jelenik meg, de azokban minden benne van olvasmányosan, érdekesen, precízen. Remélem a decemberi csend csak valami januárban megjelenő nagyobb cikkel való bíbelődés, vagy egyéb elfoglaltság jele, nem a megszűnésé. (Nem blog, de valamilyen kapcsolat biztos van az Ujjé a Ligetben és a Liget Köztársaság közt, így az utóbbit is ajánlanom.)


Láttatok már helytörténeti kutatóblogot? Ha nem, itt van egy: a sok s-et tartalmazó BarosssBlog. Egy fiatal helytörténész, Bayer Árpád kutatja a XXII. kerületi Baross Gábor-telep múltját, s ennek a kutakodásnak az állomásairól, eredményeiről számol be blogján. Egyrészt azért is különösen kedves nekem, mert külvárosról szól, és mint ilyen, ritka (a belső városrészeknek nemcsak a múltja gazdagabb, de a látnivalók is bőségesebbek, témaként is hálásabbak a bloggereknek, a külvárosok valamiért elfeledettebbek). Másrészt azért is, mert olyan külvárosról szól, amit tényleg kevesen ismernek: a XXII. kerületről alighanem előbb jut eszébe mindenkinek Budafok és Nagytétény, mint a kutakodás tárgyát képező Baross Gábor-telep. Arról nem is beszélve, hogy mennyi párhuzam fedezhető fel Pestújhely és a BGt fejlődésének stációi között. Mivel kutatóblog, ezért a cikkekben sok módszertannal és számos kevésbé olvasmányos dologgal találkozni, de talán épp ez adja az értékét: nem csak a kutatások végtermékét lehet elolvasni, hanem azt is, hogy milyen fárasztó út vezet bármilyen eredmény közzétételéhez.

Tomori köz, 1957 - kedves cikk az Ültess egy fát blogon


És végül egy szintén igen kedves blog: az Angyalfölddel (is) foglalkozó, különös nevű Ültess egy fát blog (valójában egy lokális kertészkedő blog rovata ez a helytörténeti vonal). Kevésbé precíz, kevésbé helytörténeti kutatások eredményét közzétevő, ám annál kedvesebben álmodozó blog, ahol azért kellő erővel szűrődik át a múlt is. Talán nem árulok el nagy titkot, ha leírom: az Ültess egy fát nem esik messze A Wang folyó versei blogtól sem, mely utóbbi ugyan nem csak helytörténet, de hamar a szívbe zárható, és gyakran mélyen felbolygatja a szellemet is (ezzel a sületlenséggel valami olyasmit akartam kifejezni, hogy igencsak elgondolkodtató). Nem mellékesen az Ültess egy fát írt a Régi Fóti úti zsinagógáról is, amit még én sem tettem meg, pedig itt aztán igazán témába vágna (fenn van a végeláthatatlanul hosszú "erről is kell írni" listámon az összes többi templommal együtt).

Remélem nem hagytam ki semmit, illetve dehogynem, tudok egy csomó, ma már nem működő helytörténeti blogról, amikről viszont minek írni, ha már egyszer abbahagyták a szerkesztését. Sőt! Budapesten kívül is van élet, és van múlt is: Püspökmolnáriban, Hatvanban és Pécsen is - ez utóbbi egyébként nőtörténeti blog, de lám, ez a két diszciplína milyen szépen összekapcsolódhat. Ha tudtok még ma is működő, lokális, a helytörténeti tematikát kidomborító blogról, kommentben írjátok meg!

Legközelebb jövőre találkozunk, boldog új évet mindenkinek!

5 komment

Címkék: jelen szomszédolás


A bejegyzés trackback címe:

https://bpxv.blog.hu/api/trackback/id/tr394987679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

köszi a méltatást! nem feljtettem el a közös tervünket sem! :)
@marguerite.c: Oké, várom már! Én is aktivizálhatnám magam, de most négy másik cikkhez gyűjtök anyagot párhuzamosan, és nem merek belevágni egy ötödikbe, mert tudom, hogy csak kifolyna a kezemből. Úgyhogy benned bízom :)
Tessék, magának <a href="http://ultessfat.blogspot.hu/2013/01/idozavar.html/">helytörténet</a> verklivel! ,)
@marguerite.c: Benne vagy a figyelt blogjaim közt, olvastam már, kedves írás! :)
@Palotabarát: ugyanígy, reménytelenül hoszú lista csak a legsürgősebb tennivalóknak! ,) hát, ezvan!
süti beállítások módosítása