Kapcsolat

palotabarat a gmailen, és XV. kerületi blog a Facebookon.

2013.02.17. 12:00 Rátonyi Gábor Tamás

Ember, város: Székely Elek

1848.jpg

Székely Elek és Rákospalota sorsa különös módon fonódott össze: az erdélyi származású '48-as honvédőrnagy nem élt Palotán, nem is harcolt itt, csak az élet kifürkészhetetlen fordulataként a falu határában hunyt el. Ugyanakkor a palotaiak elkezdtek ragaszkodni hozzá: köré építették egy időben a település 1848-as kultuszát.

 


Székely Elekről meglehetősen keveset tudunk, zömében életrajzi és hadtörténeti adatokat.  Motivációit, emberi tulajdonságait, gondolatait, értékeit kevéssé ismerjük. 1796-ban született Kézdikőváron, iskoláit Kolozsváron járta. 1815-ben lett a császári sereg tagja közlegényként, 1842-ben már főhadnagy. 1848. július 20-án nevezték ki századosként a dévai 13. honvédzászlóaljhoz.

Harcolt az isaszegi, bicskei, szenttamási és kápolnai ütközetekben. Lámkeréknél 1848 októberében szétverték a szerb lázadókat, amiért Személyesen maga Kossuth Lajos elismerését fejezte ki Borsos Ignác hadnagynak és Székelynek.

1849. február 8-tól őrnagyi rangban Nagyvárad térparancsnoka volt. (A térparancsnokság támogatói és végrehajtói hatóság, mely a helyőrséggel kapcsolatos ügyeket intézi: őrségek szervezése, ellenőrzése, elszállásolása, rendfenntartás stb.) 1850. február 27-én nyolchavi fogságot követően háromévi várfogságra ítélik, ám két héttel később Haynau úgynevezett tizedeléssel - rangjától megfosztva - kegyelmet adott neki. A tizedelés azt jelentette, hogy amnesztia alkalmával a foglyok közül minden tizediket felmentették a további büntetés és a császári hadseregbe közlegényként való besorolás kötelezettsége alól, s szabadon távozhattak. Székely Elek e szerencsés(?) tizedikek egyike volt.

Fóti Károlyi-kastélyA fóti Károlyi-kastély. Vélhetően innen indult utolsó útjára Székely Elek 1861 tavaszán.


Székely nem nősült meg. Család híján magányos remeteként élt Pesten, egy albérletben. Időről időre felkereste a fóti Károlyi kastélyt, ahol a 48-as érzelmű gróf segítette a nehéz időszakokban. Székely ugyan szabad volt, mentesült büntetésétől, de a kiegyezés előtt a Bach-korszak elnyomása időszakában komoly vegzatúrának tette ki magát az, aki nyíltan segített, támogatott volt '48-as honvédeket. Így maradhatott magára Székely Elek is. Ugyanakkor a gyászbeszédében elhangzott: a grófon kivül "egy nemes lelkű honleány" is segítségére volt. Hogy ki lehetett ez a leány, és milyen kapcsolat fűzte a már idősödő volt honvédtiszthez - nem tudtam kideríteni.

Székely Elek 1861 tavaszán valószínűleg szintén a Károlyiak kastélyában való tartózkodás után gyalogszerrel indult haza Rákospalota felé. Útközben lett rosszul - a leírás szerint a Felső-rétnél esett össze -, környékbeli parasztok találtak rá, s üzentek Tóth István bírónak. Ő már csak egy holttestre lelt, a zsebeiben talált iratok alapján tudta azonosítani Székely Eleket. Tóth felkereste a magányos honvédtiszt albérleti szállását, néhány iratot és más szegényes holmit, meg 7 forintnyi lakbértartozást talált ott. Meggyőződött arról, hogy nincs hozzátartozója az elhunytnak, rendezte tartozását, és magával vitte az iratokat.

A Kossuth-szobor leleplezése 1908-banA Kossuth-szobor 1908-as leleplezéséig - melynek egy pillanatát örökítette meg a fenti, Vasárnapi Újságban megjelent fotó - Székely Elek sírja, és az ott lévő 48-as emlékmű volt a megemlékezések középpontjában.Székely Eleket 1861. május 8-án temették római katolikus szertartás szerint a mai Régi Fóti út és Illyés Gyula utcák sarkán lévő régi temetőbe. Koporsóját maga a bíró, Tóth István ácsolta. Sírkövét, melyen az "Itt nyugszik Székely Elek honvéd őrnagy, nagyváradi térparancsnok" felirat szerepel, a honvédsegélyező bizottmány készíttette el. A temetést követően a sírt minden évben előbb csak halottak napján, majd március 15-én is megkoszorúzták. 1898-ban honvédemlékművel egészült ki a sír. Egy márványpiramist emeltek a sírra, felirata ez volt:

Székely Elek honvédőrnagy emlékének 1848. március 15-ének 50 éves fordulóján elhunyt honvédei iránti kegyeletének kifejezéséül emelte Rákospalota község közönsége 1898. március 15-én.

A palotaiak ettől kezdve a március 15-i megemlékezésen mindig megkoszorúzták a honvédtiszt sírját is. A rá való emlékezés rendszeressé vált az évfordulós programok közt. A Kossuth-szobrot 1908-ban avatták, addig a község 1848-as ünnepségei Székely Elek sírjánál történtek. A régi temetőbe 1909-et követőben új sírt már nem nyitottak, a ma is működő, 1904-ben megnyílt Szentmihályi úti köztemetőt használták. 1921-ben felmerült, hogy a honvédtiszt tetemét exhumálják, és az új temetőben díszsírhelybe újratemetik - ez azonban sajnos nem történt meg. Az 1940-es évek végén a kommunista hatalomátvételt követően az öregtemetőt felszámolták, a sírokban talált csontokat kiszórták, a síremlékeket elhordták. Kevesek sírja került át a Szentmihályi úti temetőbe, Székely Elek sírja és emlékműve is elveszett.

Székely Elekről - tudtommal - nem készült arckép, ahogy a síremlék és az azzal egybeépített 48-as emlékmű sem maradt fenn ábrázoláson (legalábbis én nem találtam). 1991-ben a rendszerváltozás utáni nagy utcanév-átkeresztelési hullámban döntött úgy a képviselőtestület, hogy Rákospalotán utca viselje a nevét: az addigi Sipos Dénes út nevét változtatták Székely Elek útra. De hagytak egy kiskaput: az 1944-ben meghalt sütőipari szakszervezeti vezető, Sipos Dénes neve is megmaradt, a Székely Elek út végén található teresedés nevét nem változtatták meg, az ma is Sipos tér.

Források:


Ádám Ferenc: 48 emlékezete Rákospalotán (XV. kerületi önkormányzat, 2002)
Buza Péter: Palotai tegnapok (Csokonai Művelődési Ház Budapest, 1995)
Albert Ernő: Székelyek a Délvidéken 1848

Szólj hozzá!

Címkék: 1848 1861 Rákospalota Ember város Székely Elek Székely Elek út Sipos tér


A bejegyzés trackback címe:

https://bpxv.blog.hu/api/trackback/id/tr855069906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.