Kapcsolat

palotabarat a gmailen, és XV. kerületi blog a Facebookon.

2016.06.13. 11:48 Rátonyi Gábor Tamás

New York - Újpalota: két régi fotó építkezésekről

kicsi_corbis.jpg

A Fortepan képgyűjtemény egyik 2015-ös frissítésekor felbukkant néhány újabb Újpalota-tárgyú fotó. Az 1974 körüli képek készítője Urbán Tamás fotóriporter volt. A sorozat két képe egy lakótelepi ház tetején falatozó fiatal munkásokról szól. Nem tudtam megkerülni az összehasonlítást a Corbis ügynökség világhírű, 1932-es, a New York-i Rockefeller Center építkezésén készült fotójával. Próbáltam utánajárni kik szerepelnek az újpalotai fotón - kevés sikerrel.

 

 

A Corbis ügynökség képe készítőjének - vagyis a fotósnak - a nevét nem tudjuk biztosan, mert azon a napon amikor a fotósorozat készült, három fotóriporter is engedélyt kapott, hogy az építkezéseken fölvételeket készítsen - írja az Urban Legends blog a kép elkészültének körülményeiről szóló több évtizedes nyomozás eredményeiről. Az újpalotai képekről viszont tudjuk, hogy Urbán Tamás készítette.

corbis_ujpalota_urban.jpgUrbán Tamás 1974-ben készült fotóján a Késmárk utca 3. sz. ház tetején falatoznak a srácok (forrás: Urbán Tamás / FORTEPAN)

corbis_800.jpg
A Corbis képügynökség 1932-ben készült képe az épülő New York-i Rockefeller Center 69. emeletén pihenő munkásokról (forrás: Corbis / Wikipedia)

Mindkét képen szédítő magasságban ülő és nyugodtan falatozó munkások láthatók. Igaz, ez a "szédítő" mást jelentett New Yorkban és mást Budapesten: a Rockefeller Center acélgerendája 250 méter magasan "lóg a levegőben", az újpalotai, Késmárk utca 3. számú tízemeletes panelház szellőzője talán ha 30-35 méter magasságot jelent csak. New Yorkban alattuk a nyüzsgő nagyváros, Újpalotán legfeljebb egy épülő lakótelep helyenként rendezetlen tereppel. Amolyan: kicsit sárga, kicsit savanyú, de a miénk.

De annak ellenére, hogy az ebédelő srácokról készült képben sokkal kevesebb a szélsőség és magasztosság, van bennük jópár közös vonás. Így például az építőmunkások szabadsága: sok keserves és nehéz fizikai munka után csak nekik adatik meg, hogy ilyen magasságból, nyugodtan falatozva szemrevételezzék a várost. Aztán a munkásemberek névtelensége: egyik képen sem tudjuk, hogy név szerint kik láthatók. A Corbis ügynökség elhíresült képén szereplők után sokan nyomoztak, két munkást - talán - sikerült is azonosítaniuk. Mára azonban biztosra vehető, hogy egyik munkás sem él, hiszen a fotó 84 évvel ezelőtt készült.

corbis_urban.jpgA két fotó egymás mellett

Az újpalotai képe azonban "csak" 42 évvel ezelőtt készült, az akkor fiatal fiúk remélhetőleg még élnek, ma  olyan 60 év körüliek lehetnek. Próbáltam utánajárni kik is ők. Facebookon és fórumokban tettem közzé a képet, és a felhívást, kértem, hogy osszák meg, hátha előkerül valamelyik srác. Miközben a visszajelzésekre vártam, fellapoztam Szabóné Molnár Ida: Gyökereink című könyvét, és a 191. oldalon megtaláltam az egyik fiút (a lenti képen látható, és elnézést a rossz minőségű fotóért, a könyvből szkenneltem be). A könyvből még annyi derül ki, hogy a Váci Mihály KISZ Ifjúsági Építőtáborban 1974. július 17-től augusztus 24-ig öt turnusban ezer fiatal dolgozott, a kép készítésének idején száz Vas és száz Hajdú-Bihar megyei fiatal volt ott. Gyakori volt, hogy nem is valamilyen építőipari, hanem más - például mezőgazdasági vagy közgazdasági - szakiskolák vagy szakközépiskolák diákjai voltak az építőtáborban.

corbis_ujpalota_epitotabor_fiuk.jpgSzabóné Molnár Ida könyvében megjelent fotó, vélhetően valamelyik korabeli újságból vagy brosúrából - sajnos forrásfeltüntetés nélkül. A kép jobb szélén látható srác bukkan fel Urbán Tamás fenti fotóján is

Megkerestem persze Urbán Tamást is, ő azt válaszolta, hogy a fotót régen készítette már, és akkoriban sok építkezésen fotózott, tehát nem voltak konkrét emlékei erről a képről. Leveléből mintha az derült volna ki, hogy nem volt beállított kép, bár ez inkább csak következtetés, nem konkrétum. Időközben a facebookos felhívásra érkezett egy hozzászólás, bár nem a kép szereplőjétől, de olyasvalakitől, aki ott volt a táborban (mint írta, akkoriban Salgótarjánban járt középiskolába, de Hajdúdorogon lakott). Két epizód elevenedett meg a hozzászólásban: ki kellett söpörniük a port és építési törmeléket a tízemeletes házból, illetve, hogy a pincében összegyűlt sáros vizet meregették és lapátolták vödrökbe. Később egy emlékplakettet is kaptak a táborban dolgozó fiatalok. Sajnos, hiába próbáltam felvenni a kapcsolatot a hozzászólóval, ennél többet nem tudtam meg.

corbis_sracok_kozelrol_1.jpg
Az Újpalotai lakótelep építkezésén ebédelő srácok közelebbről (forrás: Urbán Tamás / FORTEPAN)

Így még mindig talány, kik vannak a fényképen, és hogy pontosan miért a tetőn költik el ebédjüket. Jó lenne megismerni a történetüket, emlékeiket a lakótelep építkezéséről De talán ez a blogbejegyzés közvetítőkön keresztül egyszer eljut a kép valamelyik szereplőjéhez, és jelentkezik...

facebook_kovetes.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: építkezés 1974 építőtábor lakótelepek Újpalota Késmárk utca


A bejegyzés trackback címe:

https://bpxv.blog.hu/api/trackback/id/tr558805572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása