Kapcsolat

palotabarat a gmailen, és XV. kerületi blog a Facebookon.

2014.11.19. 19:01 Rátonyi Gábor Tamás

Kiállítás a kerület lakótelepeiről

kicsi_kolozsvar.jpg

Talán emlékeztek még, van a blogban egy sorozat a XV. kerület lakótelepeiről. Ebben egy-egy bejegyzést kapnak azok a lakóépület-együttesek, amelyek telepszerűségükkel, az utcaképet meghatározó beépítettségükkel számot tarthatnak némi figyelemre. A sorozat ugyan még befejezetlen, hiszen nem írtam az összes telepről, de egy kiállításnyi anyag már összegyűlt: ezt láthatjátok november 21. és december 6. között a Rákospalotai Múzeumban ( www.rakospalotaimuzeum.hu ).

 

Már hallom a kérdéseket: miért fontos számontartani, egyáltalán írni a lakótelepekről? Miért nem rendeznek kiállítást a kerület régi szép házairól, melyeket éppen a lakótelepek építése miatt bontottak le? Természetesen lehet rendezni kiállítást a régi épületekről - volt is már ilyen, például a XX. század eleji lakáskultúráról és építészetről, vagy a kerület mozijairól , és bizonyára lesz is még ilyen jellegű kiállítás. De vajon a rákospalotai MÁV-telep - első lakótelepe a kerületünknek - nem érdemel meg néhány szót? Vagy a Széchenyi-lakótelep a maga szocreál házaival, és a számos kedves zsánerszobráról nem érdemel bemutatást? De bizony, igen.

meghivo_netes_kozepes.jpg

Meghívó a kiállításra

Az utolsó lakótelep a rendszerváltást követően épült, már annak is van vagy két évtizede. Ez is múlt, részévé váltak az életünknek, rengeteg rákospalotai, pestújhelyi és újpalotai kötődik hozzájuk. Ezeken a lakótelepeken laktak, nőttek fel, ide jártak barátokhoz, osztálytársakhoz, vagy udvarolni, házasodni... A lakótelepek is részei a múltunknak. Kinek a kényelmet jelentik, kinek az önálló életkezdés lehetőségét, kinek ellenszenvesen terpeszkedő falanszternek tűnnek, kinek a sajnálkozást, vagy dühöt az elpusztított régi negyedek miatt. Egy biztos azonban: nem közömbösek számunkra.

Szólni kell róluk, mert a legtöbb lakótelep tervezőjét nem ismerjük. Mond valamit például Tenke Tibor, Fábián István, Bán Ferenc, vagy éppen Rácz György és Zárai Lukács neve? A legtöbb lakótelep építésének időpontja is ködbe vész, legfeljebb tippelgetünk, hogy melyik évtizedben készülhetett. Pedig az egyes telepek hű tükrei a kor építészetének legyen szó az ONCSA-házakról vagy az Újpalotai lakótelepről.

Rákospalota, Mézeskalács térPanelház a Mézeskalács téri lakótelepen 2013-ban

Általában ha a XV. kerület és a lakótelep szavakat egyszerre halljuk, Újpalota jut eszébe mindenkinek. A kiállítás célja, anélkül, hogy Újpalota nagyságát, meghatározó jellegét vitatná, megmutassa milyen sokszínű a kerületi lakótelep paletta.Nem célja ugyan, hanem eszköze - de fontos eszköze -, hogy a Rákospalotai Múzeum által összegyűjtött, sokszor még a Rákospalota Anno Képei Facebook-oldalon sem látott fényképeket megmutassa az érdeklődőknek.

A kiállítás megtekinthető a múzeum nyitvatartási idejében december 6-ig. Belépődíj felnőtteknek 200, gyerekeknek 100 forint.

 

Szólj hozzá!

Címkék: szolgálati közlemény


A bejegyzés trackback címe:

https://bpxv.blog.hu/api/trackback/id/tr496915413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása