Kapcsolat

palotabarat a gmailen, és XV. kerületi blog a Facebookon.

2014.09.16. 12:53 Rátonyi Gábor Tamás

A Bánkút utcai társasháztelep

kicsi_bankut.jpg

Pestújhelyen, a Bánkút utcában található egy kerítéssel körbevett, kétemeletes típusházakból álló kislakótelep. Ez a Bánkút utcai társasháztelep - mint elnevezéséből is kiderül, társasházak épültek itt 1970 és 1972 között. Említik a Villamosipari Kutatóintézet lakótelepeként is. Az építész Gábor Iván volt, aki a különös nevű és sorsú Ybl Miklós Terveszőszövetkezet mérnökeként vetette papírra a kislakótelep terveit még 1968-ban.

 

 

A Bánkút utcában található egy kerítéssel körbevett, kétemeletes típusházakból álló kislakótelep. Ez a Bánkút utcai társasháztelep - mint elnevezéséből is kiderül, társasházak épültek itt 1970 és 1972 között. Az építész Gábor Iván volt, aki a különös nevű és sorsú Ybl Miklós Tervezőszövetkezet mérnökeként vetette papírra a kislakótelep terveit még 1968-ban.

Bánkút utca 49-53.

A társasháztelep egyik lakóépülete 2013 nyarán

Az 1960-as évek végén párhuzamosan futott a házgyári, nagypaneles épületekből álló lakótelepek tervezése-építése, és az úgynevezett blokkos technológiával készülő kisebb lakóegységek építése. A '70-es évekre a nagypaneles lakótelepek lekörözték, kiszorították a blokkos házakat, az előbbi lett az uralkodó építési forma, elsősorban ezeket ismerjük lakótelepként (pl. Újpalota, Kossuth utcai lakótelep stb.). Az utóbbiból már csak néhány kislakótelep épült, főként szövetkezeti-vállalati lakások készültek ezzel a technológiával. Ilyenek voltak a XV. kerületben az 1969-re elkészült Epres sori lakótelep és a '72-ben beköltözhetővé vált Bánkút utcai társasháztelep is.

A Bánkút utcában a  honfoglalástelepi vállalatok - Ferroglobus, Villamosipari Kutatóintézet - szervezésében indult az építkezés, de nem szolgálati lakások épültek itt, hanem társasházak. Már az építkezés legelején lehetett tudni, hogy kik költöznek majd be, vagyis kik vehetik meg az itt épülő lakásokat. Mindehhez részben az OTP biztosította a pénzügyi hátteret, részben a Ferroglobus adott egymillió forintot (ez mai áron cirka 50 millió forintot jelent). Összesen kilenc lakóépület készült el, kétféle típusházból (az egyikből öt, a másikból 4 épült). Mindkét típusépület földszint + 2 emeletes volt, ez egyikben 1 szoba+étkezős, a másikban 3 szoba+étkezős lakások készültek, az egyes tömbök 9, illetve 12 lakásosak voltak. Ha jól számoltam, akkor összesen 75 lakást adtak át ezen a kislakótelepen.

Bánkút utcai társasháztelepÉpül a társasháztelep (forrás: Rákospalotai Múzeum)

A telek egy része (vagy talán az egésze) a Ferroglobusé volt, amely azonban nem építtette be teljesen, kihagyott két házhelynyi részt, így az egybefüggő, körülkerített, három utca által határolt telken fekvő lakótelep sarkán később - 1991-ben - még két lakóépület készült. Ez utóbbiak már nem tartoznak a kislakótelephez, az épületek egyedi tervezésűek, és kerítéssel is leválasztották őket a Bánkút utcai teleptől (címük egyébként Csorvás utca 48/A és B volt, míg a Bánkút utcai telepé Bánkút utca 49-53.)

A Bánkút utcai telek alatt igen magas talajvízszintet észleltek, részben ezért, részben pedig a garázsigények miatt félszintes eltolással készültek a lakóházak. A telepen később kis játszótér is létesült, tulajdonképpen élhető, ma már szépen "kizöldült kis telep ez a Szerencs és a Bánkút utcák sarkához közel.

Bánkút utcai társasháztelep helyszínrajzaA társasháztelep beépítési terve 1989-ben, 15 évvel a megépítése után (forrás:Budapest Főváros Levéltára)

Ybl Miklós Tervezőszövetkezet
(Ybl Tervező Kft.)

A tervezőiroda a hazai építészeti tervezés 1948-as államosítását követő évtizedben alakult 1957-ben.  Ebben az időszakban jöttek létre a nagylétszámú állami, illetve tanácsi tervezőirodák, melyek az állami, tanácsi lakásépítési, illetve iparfejlesztési programok tervezői feladatait látták el. A magántervezés ekkoriban jelentősen háttérbe szorult. 1957-ben két építész az Ipari Szövetkezetek Országos Szövetségének támogatásával hozták létre a tervezőszövetkezetet, melynek tervezői létszáma hamarosan szintén felduzzadt, mivel több más szövetkezet is beleolvadt. Elsősorban OTP-finanszírozású társasházak, kisebb szövetkezeti lakótelepek tervezését végezte a szövetkezet, majd szolgáltatóházak, kisebb üzemek, üdülők, szervizállomások tervezését bízták rájuk. A '70-es években egy brit betonkészítési technológia licencét megvásárolva minőségi kislakótelepeket tudtak építeni. A rendszerváltást követő gazdasági átalakulás egyik túlélője a szövetkezet, az ott dolgozók létszáma 170-ről 55-re csökkent, de tovább működött, a '90-es évek közepétől Ybl Tervező Kft. néven.

 

Sajnos bár e-mailben elküldtem kérdéseimet a tervezőirodának, nem válaszoltak a megkeresésemre.

Források:

Budapest Főváros Levéltárának tervtára 84149
Schéry Gábor (főszerk.): A magyar tervezőirodák története 2001
Czoma László (szerk.): Tanulmányok Rákospalota-Pestújhely történetéből  - XV. kerületi Tanács Végrehajtó bizottsága, Budapest, 1974

6 komment

Címkék: 1972 lakótelepek Pestújhely Gábor Iván Bánkút utca Bánkút utcai társasháztelep Ferroglobus Villamosipari Kutatóintézet


A bejegyzés trackback címe:

https://bpxv.blog.hu/api/trackback/id/tr736592215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bocsánat, ha egy kicsit "off": gratulálok nem csak ehhez a kitűnő Posthoz, hanem az egész Bloghoz is! Nagyon szimpatikus az önzetlen szellemisége is (CC -liszensz)

Bár ritkábban jelennek meg újabb cikkek, kívánok még sok további értékes postot,és még több olvasót!
@Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Köszönöm az elismerő szavakat mindkét hozzászólásban!

Valóban már csak kéthetente jelennek meg posztok, de ez legalább tartható ütemezés :)
Itt voltam gyerek, tanúsítom, nagyon is élhető lakótelep volt! Szuper koncepció, hasonszőrű emberek, rengeteg gyerek, fák, bokrok, grund. Az egyik ház előtt tengópályát festettek fel, ott lógtunk egész nap, később ahogy kipusztult a fű a játszótéren, tengópályát húztunk a homokba, és orrba szájba nyomtuk. Fiúk lányok vegyesen. Nem unatkoztunk egy percet sem!
Anyukám szúrta ki, a rend kedvéért leírom. Tehát az egyik típusban volt 6 db 1 szoba + étkező és 3 db 3 szoba + étkezős lakás, összesen 9. Ezekből a házakból épült 4, tehát ezekben 36 lakás volt.
A másik típusban voltak a 2 szobás lakások, 5x12 = 60, összesen 96 lakás készült.
Mi 1971 december 29-én költöztünk be, három lakásba másnap.
Az OTP hitel egyébként akkoriban ugyanolyan szívás volt, mint most a jelzálog, eléggé be kellett osztani a pénzt.
A lakótelep helyén egyébként putrisor volt, volt még egy házikószerűség a játszótéren, még pár emberre is emlékszem, aztán ez hamar eltűnt.
@Dr. Panasz Muki: Köszönöm a visszajelzéseket, utánaszámolok majd, és javítom a lakásszámot.

Előttetek voltak már lakók, vagy ti voltatok az első beköltözők?

Kösz mégegyszer!
Mi voltunk az első beköltözők! :)
süti beállítások módosítása